11111111111111

Претражи овај блог

субота, 30. новембар 2013.

Одбор за пољопривреду: Против гајења и употребе ГМО

Председник Одбора за пољопривреду Народне скупштине Србије, који од петка заседа у Чачку, Александар Сенић, истакао је да је неопходно променити постојећи закон који се односи на Генетски модификоване организме (ГМО), јер није довољно безбедан по грађане.

Свети Спиридон Тримифунтски



Монах Арсеније (Јовановић): О несаници



Занимљива и чудесна прича на дан откривања споменика Његошу у Андрићграду

Приликом свечаности откривања споменика Петру II Петровићу Његошу, а у знак 200 година од његовог рођења у слободу је пуштено и 200 голубова са трга у Андрићграду, а и спред храма посвећеног Светом кнезу Лазару. Још док се манифестација није окончала, негде при самом њеном крају у храм су кренули Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије и владика захумско-херцеговачки Григорије. Ушли смо у свети храм да се поклонимо и сви смо били изненађени призором који смо видели…

Поука - Блажени Аугустин

Ако ћутиш - ћути из љубави. Ако говориш - говори из љубави. Ако опомињеш - опомињи из љубави. Ако опрашташ - опрости из љубави.

О поновним браковима и венчању Беседа с протојерејем Валеријаном Кречетовом

Брак, породица и венчање су питања о којима се данас активно дискутује с различитих тачака гледишта и то не само у црквеним медијима. Оштрину овим дискусијама придаје пракса честог мењања такозваних «партнера» која је за многе већ постала уобичајена, без везивања односа оквирима породице и било каквих међусобних обавеза. Наравно, то се пре свега тиче људи далеких од Цркве, али да не кријемо, ни црквени бракови не издржавају увек проверу временом и околностима.

петак, 29. новембар 2013.

Андрићград: Свечано откривен споменик Његошу


У Андрићграду свечано откривен споменик Петру Другом Петровићу Његошу. Кустурица: На овој размеђи ми стојимо као припадници Његошеве религије и сањамо слободу

На Светој гори изгорела келија у којој се подвизавао старац Јефрем Филотејски

Велика материјална штета причињена је светогорској келији светог Артемија, која припада манастиру Велика Лавра.

Старац Јефрем са братством

Салиху: Не занимају нас став и услови ФСС-а, до 10. јануара решавамо питање!

Генерални секретар Фудбалског савеза Косова Ерол Салиху рекао је да ова организација неће прихватити условљавања за играње међународних утакмица, а очекује да ФИФА до 10. јануара реши њихово питање.

"Састанак је био заказан за 28. и 29. новембар, а наравно да је српска страна заслужна за то што није дошло до сусрета. На основу информација које имамо, случај Косова ће бити поново разматран на састанку Европске комисије ФИФА 5. децембра, а имамо информацију и да ће до 10. јануара бити решено наше питање, и за то имамо добре гаранције", рекао је Салиху за косовске медије, и додао: 

Мешовита комисија за православно-римокатолички дијалог

Заједничка комисија Немачке бискупске конференције и Православне епископске конференције састала се у четвртак 28. новембра, 2013,  са поглаваром Српске Православне Цркве, Његовом Светошћу Патријархом Иринејем. Сусрет је одржан  у седишту Српске православне епархије средњоевропске у Химелстиру.  Иначе, Патријарх Иринеј администрира овом Епархијом. 

Манастир Гргетег: скуп пензионисаних пароха Епархије сремске

Једном годишње владика Василије окупи своје свештенство које је деценијама служило нашој светој Цркви и српском роду, а који су наставили и после активне службе да буду на корист својим или другим парохијама, верном народу.

Епископ сремски Василије служио је  25. новембра 2013. године свету архијерејску Литургију у манастиру Гргетегу уз саслужење: протојереј-ставрофор Ђорђе Мрвић, протојереј-ставрофор Милорад Нишкић, протојереј-ставрофор Рајко Марић и протојереј-ставрофор Пантелија Павловић, и епархијски ђакон Слободан Вујасиновић. За десном певницом су били пензионисани пароси Епархије сремске, а за левом певницом монахиње манастира Гргетега. У храму су биле и уважене попадије, као и благочестиви народ.

ФСС ПОПУШТА: Зелено светло да Косово игра пријатељске утакмице

Tо значи да би до сусрета између Хрватске и Косова у Приштини, који је најавио председник Фудбалског савеза Хрватске Давор Шукер, могло да дође у првом слободном термину ФИФА-е, а то је крајем зиме

БЕОГРАД - Фудбалски савез Србије (ФСС) неће се противити одлуци да репрезентација Косова игра пријатељске мечеве, под условом да игра без икаквих државних симбола! Председник ФСС-а Томислав Караџић изнеће такав став наредне недеље на конгресу Светске фудбалске федерације (ФИФА) у Бразилу.

Студитски манастир хоће да претворе у џамију

Турске власти намјеравају да реконструишу Студитски манастир. Сада ће тамо бити џамија, саопштава RT.

„Градске власти су донијеле одлуку да реконструишу манастир и да га претворе у џамију“, саопштава часопис  Hurriyet со, позивајући се на изворе админстрације Истанбула. Византијски манастир ће бити претворен у џамију Иљас-Беј већ 2014. године, саопштава часопис.

Желим у Европу...

Кијев
Испод мојих прозора је тихо, али је бучно на главном тргу мог главног града. Људи жагоре и буне се, осећајући ситуативно јединство и мислећи да се боре за право на бољи живот. Шта да се ради, не може се човеку забранити да лепо живи, не може му се забранити ни да жели лепо да живи, као што се не може забранити ни да се жагори поводом права у њиховој трагичној одвојености од обавеза.

Украјина не попушта пред Бриселом

Споразум о придруживању са ЕУ на Самиту у Вилњусу потписале Грузија и Молдавија. Украјина и званично прекунула припреме споразума за придруживање Украјине са ЕУ.

Европска унија јутрос је на самиту у Вилњусу парафирала споразуме о придруживању са Грузијом и Молдавијом, али не и са Украјином, јавиле су агенције.

четвртак, 28. новембар 2013.

Епископ липљански Јован у Светој земљи

Његово Преосвештенсто Епископ липљански г. Јован, викар Патријарха српског, од 17. до 24. новембра 2013. године боравио у Светом Граду Јерусалиму и Светој Земљи

Овом приликом епископ Јован је посетио Његово Блаженство Патријарха Јерусалимског и све Палестине Теофила III и задржао се с њим у дужем и срдачном разговору, у којем је учествовао и Архиепископ катарски Макарије, вишедеценијски пријатељ Српске Цркве и нашег народа. Блажењејши Патријарх се са посебном радошћу осврнуо на недавно свеправославно окупљање у Београду, Нишу и Подгорици и братско гостољубље Патријарха српског и Српске Цркве.

Митрополит тамбовски Теодосиј посјетио Митрополију црногорско-приморску

Митрополит тамбовски Господин Теодосиј посјетио је данас Митрополију црногорско-приморску и сусрео се са Архиепископом цетињским Митрополитом црногорско-приморским Господином Амфилохијем.

Митрополит Теодосиј поклонио се моштима Светог Петра у Цетињском манастиру, посјетио келију Светог Петра, као и ризницу Цетињског манастира.

Цариградска патријаршија уврстила у диптих светих старца Порфирија

Нa јучерашњем заседању Свети Архијерејски Сабор Цариградске Патријаршије, под председавањем Патријарха Вартоломеја, у диптих светих унео је старца Порфирија.

Преподобни старац Порфирије је рођен 1906. године  у селу Свети Јован на острву Евија. Његово световно име било је Евангелос Баирактарис и веома рано је показао склоност ка монаштву. Тако, када је имао само 13 година, по завршеном другом разреду средње школе, одлази у скит Свете Тројице, познат као Кавсокаливија на Светој Гори, где је провео наредних 6 година као искушеник уз два старца монаха, узимајући име Никита.

ЕУ од Грчке захтева да се одрекне Господа Исуса Христа

Атина – Митрополит Калавритски Амвросије верује, да је прави циљ европских кредитора потпуно уништење хришћанскиx традиција …

Европска унија, коју представља Тројка кредитора наставља са походом на Православну Грчку, газећи традицију и права православног народа, који је свакодневно изложен све већем броју понижења и захтевима.

Болесни, стари и заборављени

После лечења неки пацијенти остају у клиникама јер фамилија неће да преузме бригу о њима. – Родбину заборављених занима само иметак, тврде лекари

Због лошег здравственог стања, Д. Г. (64) из околине Петровца на Млави, примљен је на лечење у болницу у овом граду. Неколико недеља касније било му је боље и могао је да иде на кућно лечење, али његова деца нису хтела да преузму бригу о њему. Пошто у болници није могао да остане, смештен је у оближњу установу за старе особе.

Ко је први у свету по брзини даунлоада?

Према брзини преузимања података путем широкопојасног или "броадбанд" интернета за приватне кориснике, коју редовно објављује америчка фирма Оокла, САД се налазе на ниском 31. месту, а водећи на листи је Хонг Конг.

Лествица названа "Нет Индеx" формира се на основу података добијених из милиона појединачних мерења "броадбанд" брзина која корисници могу да спроведу потпуно бесплатно путем сервиса Спеедтест.нет.

среда, 27. новембар 2013.

Чудо! Враћа се "нестало" језеро (ВИДЕО)

Због кише која је падала протеклих дана и снега који не престаје, почео је да расте ниво воде у кратеру који је остао након нестанка језера у Саници (БиХ), преносе Независне новине.

Водостај је порастао за око два метра док површином и даље плутају комади стабала која су се обрушила у гротло, као и мртве рибе. Рупа се сваким даном све више шири али то није једини проблем. Почела је да пропада земља и на околним њивама. 

Папа издао упутство: Уклонити тиранију новца

Папа Фрања написао је документ у коме позива на обнову Католичке цркве. Папа је осудио неспутани капитализам као нову тиранију и позвао светске моћнике да се боре против сиромаштва и све веће неједнакости у свету.

Папа је данас објавио документ писан на 84 страница, коју медији називају службеном платформом папинства. У документу је доградио своје ставове изречене у проповедима и изјавама откако је први папа из Јужне Америке.

Свети Григорије Палама

Био је Митрополит солунски и истакнути православни богослов и заступник исихазма. Рођен је у Цариграду у познатој породици пореклом из Анатолије у Малој Азији. Око 1318. године, са своја два брата Григорије је дошао на Свету Гору. За свештеника је рукоположен у Солуну 1326., а затим као отшелник живи у околини Верије у Тесалији, да би се поново вратио на Свету Гору 1331., а већ 1337. године долази у богословски сукоб са Варлаамом Калабријским, схоластичарем са Запада и номиналистом. Спор је настао око питања могућности виђења таворске светлости, што су Варлаам и Григорије Акиндин и њихове присталице оспоравали сматрајући да је Бог несазнатљив.

Свети Јован Златоусти о светом Причешћу

Приступимо с вером, приступимо сви немоћни. Кад су они који су се дотицали одежде Његове привлачиле на себе чудотворну силу, како да не привуку ту силу још у већој мери они који примају у себе целога Христа? Приступити с вером значи не само примити предложено него дотаћи се Њега с чистим срцем, с таквим расположењем као да приступамо самоме Христу.

Шта је с тим што ти не чујеш Његовог гласа? Зато ти гледаш Њега у ономе што ти се подноси; или боље рећи: и глас Његов чујеш, јер Он говори кроз јеванђелисте.

Митрополит Амфилохије: Човјек је по Његошу – тварца што је земља вара (видео)



Срамно: Због истицања тробојке у Црној Гори, казна до 20 хиљада евра!

Срби у Црној Гори, као и остале националне заједнице (осим Црногораца) неће моћи, као до сада, да своја национална обиљежја користе слободно и без икаквих законских ограничења (свадбе, спортски догађаји…) јер ће им то забранити нови закон о употреби и јавном истицању симбола, пишу Новости.

Отрови из Монсантове кухиње Монсанто (Фото: Визионарски) Отрови из Монсантове кухиње

Вашингтон – Монсанто је компанија чије се име обично изговара са страхопоштовањем или презиром, зависно од тога јесте ли на њеном платном списку или не. Свудаприсутни произвођач ГМО семена “Терминатор”, након којег више ништа осим њега не може расти а мора се куповати сваке године, има дугу историју производње чудовишних производа који загађују околину и штетно утичу на здравље људи.

Kосовски Албанци купују некретнине од Прешева до Ниша

Административну линију према Косову дневно пређе 4.811 грађана

Административна линија према Косову све је прометнија. Најновији подаци показују да из централне Србије на простор Косова месечно просечно пређе 144.319, а дневно 4.811 особа. Из правца Косова ка централној Србији, у току месеца просечно прелази 142.209, а дневно – 4.740 особа, што је такође значајно повећање.

Снег пада у целој Србији, саобраћај отежан

БЕОГРАД - У многим местима у Србији јутрос пада снег, а због снежних наноса саобраћај је успорен или отежан на скоро читавој путној мрежи. Нормализован саобраћај на магистрали ка Софији.

Јутрос је најтоплије у Великом Градишту, где су у седам часова измерена два степена, а најхладније на Копаонику, где је температура ваздуха износила минус девет степени, док у многим местима тренутно пада снег.

уторак, 26. новембар 2013.

СТО одбила Србију због ГМО хране?

Србија није испоштовала рок за одобравање промета ГМО, што је био услов за чланство у Светској трговинској организацији

Светска трговинска организација дала је рок Србији до 15. октобра да дозволи промет генетски модификованих производа. Како Србија није испоштовала овај услов, неће ни ове године бити примљена у СТО, незванично сазнају “Новости”.

ШОКАНТНО: Син лидера Хамаса, сада хришћанин: Ислам је дрога, Исус је лек!

Јусеф Мосаб Хасан, бивши лидер Исламске омладионе Палестине и син шеика Хасана Јусефа, једног од оснивача Хамаса, радикалне исламистичке терористичке организације, прешао је у хришћанство! И не само да се преобратио, већ је дао интервју у којем је оштро проговорио против ислама, осудивши га да је насилна религија!

Какви попови таква и истина

Представник тзв. ЦПЦ Мираш Дедеић замјерио је правном заступнику Митрополије црногорско-приморске адвокату Далибору Каварићу што га је ословио ријечима „господине Дедеићу”, тражећи од њега му се обраћа са „митрополите”, наговјештавајући да му у супротном неће одговарати на питања.

Патријарх српски започео посету Епархији средњоевропској

Његова Светост слетео је јуче, 25. новембра 2013. године, у 14 часова на аеродром у Франкфурту. У пратњи Патријарха српског Иринеја налази се протођакон др Дамјан Божић.

Босанска Крајина: Језеро пресушило, остала огромна рупа која се шири

Мештани Санице, места близу Кључа у Босанској Крајини, остали су затечени након што је мало језеро у њиховом месту готово преко ноћи пресушило, а иза себе оставило оргомну рупу која се непрестано шири, објавили су босанско-херцеговачки портали.

Беседа о посту и милостињи - Свети Јован Златоусти

Диван је пост, као што је дивно и читање Светог Писма; али дивно је само онда, када је праћено делом, пошто ако читаш а не делаш, читање ти бива на осуду, оно тада бива повод за казну. Јер нису праведни пред Богом они који слушају закон, него ће се оправдати они који испуњавају закон (Рим. 2,13). И опет Христос вели: Да нисам дошао и говорио им, не би греха имали; а сад изговора немају за грех свој (Јн. 15,22). Блажен је онај који говори онима што слушају, нарочито онда када они враћају с великом каматом; а камата - то је послушање и испуњавање заповести Божијих, како говори Господ: и дошавши, ја бих узео своје са добитком (Мт. 25,27). Шта си, дакле, брате, задобио уз помоћ поста? Па и земљорадник сади да би жњео, и трговац путује у туђину како би стекао имање, и морнар плови многим морима како би брод накрцао товарима.

Патријарх Кирил: „Да би се исцелила духовна рана коју је задало безбожништво треба да помогнемо људима да прођу путем новог уцрквљења“

Његова Светост Патријах Московски и целе Русије Кирил дао је интервју главном уреднику листа «Смоленске новости» С.Новикову.

— Ваша Светости, 27. јануара 2014. године навршиће се 5 година откако сте изабрани за патријарха. Шта сте ново за себе за ових непуних 5 година, Ви као човек који је и пре тога познавао и црквени и световни живот, односно наизглед све, - открили (можда и с чуђењем): у земљи, у Цркви, у људима?

— Обилазећи градове наше земље и других земаља за које канонски одговара Московска Патријаршија, разговарајући с људима, уверавам се у то да су Христове речи «њиве се беле и зреле су за жетву» (Јн. 4, 35) актуелне као никад пре. Цркви заиста недостају делатници на њиви доношења радосне вести.

Истина о трговини органима знаће се 2014?

САД ће наставити у потпуности да пружа подршку амбасадору за ратне злочине Клинту Вилијамсону и његовом тиму који спроводи истрагу, каже директор Канцеларије за југоисточну Европу у Стејт департменту Џонатан Мур

Снег у региону

САРАЈЕВО, ЗАГРЕБ, БЕОГРАД, ПОДГОРИЦА - Снежне падавине захватиле су цео регион, после јучерашње суснежице и првих пахуља.

У Босни и Херцеговини, на подручју Мркоњић Града снег интезивно пада, а ветар прави наносе и отежава саобраћај на појединим путним правцима.

Молитве на језеру - владика Николај Велимировић



понедељак, 25. новембар 2013.

Папа разговарао с Путином

Папа Фрањо примио је у Ватикану председника Русије Владимира Путина где су разговарали о стању на Блиском истоку као и односима католичке и православне цркве. Путин и папа заложили се за мирно решење сукоба у Сирији.

Поглавар католичке цркве, папа Фрања и председник Русије Владимир Путин састали су се Риму и подржали окончавање рата у Сирији преговорима свих сиријских етничких и верских група, саопштио је Ватикан.

Свечано прослављен празник Св. Краља Стефана Дечанског - ктиторска слава манастира Високи Дечани

24. Новембар
У манастиру Високи Дечани данас је прослављена ктиторска слава Св. Краља Стефана Дечанског. Овогодишња прослава ктиторске славе манастира била је посебно свечана због тога што су у свечаности учествовали Његова Светост Патријарх Српски Г. Иринеј заједно са Архијерејима СПЦ, Шумадијским Јованом и Врањским Пахомијем. Истовремено, на данашњи празник Патријарх Српски Г. Иринеј освештао је новоподигнути Призренски конак, нови конак, у коме ће живети братија манастира. Изградњом овог објекта створени су услови за проширење монашког братства, док ће стари конаци служити већином за пријем гостију и поклоника.

50 година Митрополије аустријске

Поводом 50-годишњице Митрополије аустријске, Свесвјатејши Патријарх васељенски Вартоломеј одслужио Литургију у Бечу

Централни догађај пастирске посете патријарха Вартоломеја Аустрији био је јубилеј - 50 година Грчке Митрополије у Аустрији. Свечана света Литургија поводом значајног јубилеја служена је у храму Христовог Васкрсења у центру Беча.

У свом поздравном говору Патријарх Вартоломеј је истакао рад досадашњих Митрополита у Аустрији: Хризостома Зита (1963-1991), Михаила Стаикоса (1991-2011) и Арсенија Кардамакиса (од 2011).

Православни манастир Херувима у Сирији под ратним дјејствима (видео)



https://www.youtube.com/watch?v=94VByEFxgFo
Древни хришћански град Сајднаја који се налази 35 км од сиријске престонице Дамаска, опет је постао мета напада оружаних групација тзв  „опозиције“, конкретно „Сиријске слободне армије“ и њених савезника.

У Белорусији убијен православни свештеник

У ноћи између 21. и 22. новембра 2013. је убијен настојатељ храма Преображења у пољопривредном граду Смољани Оршанске Витебске области Републике Белорусија јереј Александар Морозов, саопштава сајт Московске Патријаршије.

Изразе саучешћа Архиепископу витебском и оршанском Димитрију је изразио  патријарашки егзарх читаве Белорусије Митрополит мински и слуцки Филарет.

Канада: Тајфун Хаијан је изазвала Америка технологијом која ствара елементарне непогоде

Отава – Тајфун Хаијан је изазвала Америка технологијом која ствара елементарне непогоде, тврди канадскo дневнo новинско издање.

Радарy X-дијапазонa из поморске базе америчких оружаних снага , SBX-1, је наређено да исплови из своје поморске луке на Хавајима 23. марта 2013 године, пише presscore.ca. Док Министарство одбране САД (DoD) тврди, да је ово уобичајенa поморска вежба.

Строго поверљиво признање „Косова“

Београд – Преговорачка платформа о придружењу Србије Европској унији је тајна, а ову изненађујућу информацију саопштио је шеф европске делегације у Србији Мајкл Девенпорт. Потврда стиже и од премијера Ивице Дачића који жали што се не може утицати на преговарачки оквир Уније. Аналитичка јавност, међутим, сумња да Брисел излази у сусрет Београду који у ствари таји да на путу ка ЕУ Србију чека признање окупираних територија.

Жарко Лаушевић у критичном стању примљен у болницу

Глумац Жарко Лушевић пре некилико дана смештен је у болницу у Њујорку пошто му је нагло позлило од виског притисак од чега пати годинама

Глумац Жарко Лушевић пре некилико дана смештен је у болницу у Њујорку пошто му је нагло позлило. Познати глумац има проблеме са високим притиском, а према неким информацијама, познати глумац је био на граници критичног стања.

Поступци за насиље у породици да буду хитни

БЕОГРАД - Поступци за кривична дела насиља у породици и над женама морају бити хитни, како мере и казне не би биле бесмислене и без ефекта, изјавио је данас министар правде и државне управе Никола Селаковић. У последњих десет месеци у Србији је убијено 40 жена, подаци су Мреже против насиља над женама.

недеља, 24. новембар 2013.

Игуман Георгије Капсанис: О Нектарију Егинском

Земаљски анђео – небески човек

Замисао духовног очинста је постојала још у Старом Завету, иако је она пре свега дар Оваплоћене Речи Божје.Господ наш нам је открио Бога Оца и Његову безграничну очинску љубав. Нико није достојан да се назове оцем, уколико не дела у складу са јединственим очинством Светога Бога (Еф. 3, 15).[1] Можда је потребо схватити речи: "Оцем не називајте никога на земљи, јер је један Отац ваш на небесима" (Мт. 23). Сви људи немају исти степен свештенства, али епископи и презвитери свештенослуже ( = литургишу) у Цркви јединствену свештенорадњу Христову (Канон Евхаристије).

ОБНАВЉА СЕ КАО У ОРЛА МЛАДОСТ МОЈА (Псалам 102 , стих 5)

Током читања Псалтира, наилазимо на стих „Обнавља се као у орла младост моја“ (Псалам 102 , стих 5). Како се то код птице орла обнавља младост, и какво је уопште значење тог стиха?