11111111111111

Претражи овај блог

субота, 30. новембар 2013.

Одбор за пољопривреду: Против гајења и употребе ГМО

Председник Одбора за пољопривреду Народне скупштине Србије, који од петка заседа у Чачку, Александар Сенић, истакао је да је неопходно променити постојећи закон који се односи на Генетски модификоване организме (ГМО), јер није довољно безбедан по грађане.

 - Новом регулативом биће у потпуности забрањено гајење ГМО биљака у Србији, а неће бити дозвољена ни употреба ГМО хране за људску исхрану, већ само за сточну - рекао је он.
 
Према његовим речима, месо произведено од животиња храњених ГМО биљкама биће јасно означено, тако да купци неће бити у заблуди као што су сада, јер тренутно нема јасног разграничења у односу на месо животиња које су
конзумирале стандардну храну.
 
- Компаније које се баве производњом ГМО ограђују се тврдњом да није утврђено штетно дејство те хране, али нема доказа ни да исто не постоји. Сви чланови одбора за пољопривреду сматрају да треба заштитити здравље грађана, и подржаће измене закона о овој области - навео је Сенић.
 
Он је подсетио да је дозволио да седници Одбора присуствују сви заинтересовани, па и представници Двери, покрета који води истрајну кампању против ГМО, и додаје да су они били сагласни са одређеним закључцима овог тела.
 
- Изменама ће закон у потпуности бити усаглашен са прописима ЕУ и уредбама СТО, а Одбор је заседао како би се установило да ли је и уз одређена ограничења могуће задовољити наведене захтеве. Забрана узгоја ГМО и употребе за исхрану људи није противна директивама ЕУ - нагласио је председник Одбора за пољопривреду.


Извор: Блиц

Нема коментара:

Постави коментар