11111111111111

Претражи овај блог

субота, 20. јун 2020.

Најстрашније од свих пророчанстава Господњих (Велики понедељак, на Светој Литургији)

Најстрашније од свих пророчанстава Господњих (Велики понедељак, на Светој Литургији)
 А када сјеђаше на гори Маслинској, приступише му ученици насамо говорећи: Кажи нам кад ће то бити и какав је знак твога доласка и свршетка вијека?

И одговарајући Исус рече им: Чувајте се да вас ко не превари.

Јер ће многи доћи у име моје говорећи: Ја сам Христос. И многе ће преварити.

Чућете ратове и гласове о ратовима. Гледајте да се не уплашите; јер треба све то да се збуде. Али још није крај.

Јер ће устати народ на народ и царство на царство и биће глади и помора и земљотреса по свијету.

А то је све почетак страдања.

Тада ће вас предати на муке, и побиће вас, и сви ће вас народи омрзнути због имена мога.

И тада ће се многи саблазнити, и издаће један другога и омрзнуће један другога.

И изићи ће многи лажни пророци и превариће многе.

И зато што ће се умножити безакоње, охладњеће љубав многих.

Али ко претрпи до краја, тај ће се спасти.

И проповиједаће се ово Јеванђеље о Царству по свему свијету за свједочанство свим народима. И тада ће доћи крај.

Када, дакле, угледате гнусобу опустошења, о којој говори пророк Данило, гдје стоји на мјесту светоме – ко чита да разумије, – 

Тада који буду у Јудеји нека бјеже у горе;

И који буде на крову да не силази да узме што му је у кући;

И који буде у пољу да се не враћа натраг да узме хаљине своје.

А тешко трудницама и дојиљама у те дане.

Него се молите Богу да не буде бјежање ваше у зиму ни у суботу.

Јер ће тада бити невоља велика каква није била од постанка свијета до сада, нити ће бити.

И ако се не би скратили дани они, нико не би остао; али изабраних ради скратиће се дани они.

Тада ако вам ко рече: Ево, овдје је Христос или ондје, не вјерујте.

Јер ће се појавити лажни христоси и лажни пророци, и показаће знаке велике и чудеса да би преварили, ако буде могуће, и изабране.

Ето вам казах унапријед.

Ако вам, дакле, кажу: Ево га у пустињи, не излазите. Ево га у собама, не вјерујте.

Јер као што муња излази од истока и сине до запада, тако ће бити и долазак Сина Човјечијега.

Јер гдје је труп, ондје ће се и орлови окупити.

И одмах ће се по невољи тих дана сунце помрачити, и мјесец своју свјетлост изгубити, и звијезде с неба пасти, и силе небеске покренути се.

И тада ће се показати знак Сина Човјечијега на небу; и тада ће проплакати сва племена на земљи; и угледаће Сина Човјечијега гдје долази на облацима небеским са силом и славом великом.

И послаће анђеле своје с великим гласом трубним; и сабраће изабране своје од четири вјетра, од краја до краја небеса.

А од смокве научите поуку: Када се гране њене већ подмладе и олистају, знате да је близу љето.

Тако и ви кад видите све ово, знајте да је близу пред вратима.

Заиста вам кажем: Овај нараштај неће проћи док се све ово не збуде.

Небо и земља ће проћи, али ријечи моје неће проћи (Мт 24, 3-35).


Данас нам Господ говори о тајни Суда који се над Црквом врши чак и сада и који ће се открити у Његовом Другом и славном Доласку. Док је седео на Маслинској гори, Његови ученици су Му пришли и упитали: Реци нам, када ће то бити?

Ученици питају Господа за времена и датуме и знаке Његовог Доласка и краја века. Не рекавши ни реч о временима и датумима, Господ почиње упозорењем: Чувајте се да вас ко не превари. Заводници и преваранти су непријатељи Цркве, опаснији од прогонитеља. Заиста, они који убију правог пророка су најпре ухваћени у клопку лажних пророка. А они који су разапели правог Месију Христа прво су дозволили да их преваре лажни Христоси и лажне Месије. Али овај тест мора доћи како би се открили они који су Христови.

Господ нам говори да се под изгледом највећег добра може сакрити највеће зло. Ко су лажни пророци? Пре свега, они који су заведени надахнућем лажне духовности, лажних религија, укључујући и оне лажне пророке које смо видели у прошлом веку, када су милиони људи били преварени од стране непријатељског духа. Али лажни пророци могу бити и међу онима у Цркви, штавише, људи који могу предавати у Цркви и држати важна места у њој. Они су најопаснији јер се најмање сумња у њихову обману.

Лажни Христоси и лажни пророци свуда имају легије својих слугу, преко којих привлаче људске душе к себи. Последица прихватања лажног учења ових лажних пророка биће велике катастрофе на Земљи. А кад несреће постану толико неподношљиве да људи буду спремни да се ухвате за све што им личи на избављење, тада ће им бити речено: „Овде је Христ и тамо је Христ“, и: „Он је у пустињама и у тајним одајама“. Као доказ својих тврдњи, слуге непријатеља људског рода показаће знаке велике и чудеса. Не она истинска чудеса која печате благодат и истину Христову, већ она којима они заводе многе, и ако буде могуће, и изабране.

Aко буде могуће, и изабране. Господ говори о снази обмане. Биће таква да ће многи бити заробљени и мало ко ће моћи да се одупре. Чак и они који мисле да ће чврсто издржати. А изабрани нису они који себе сматрају таквим, већ они које је Господ одабрао – и ђаво ће покушати да их превари.

Међутим, речи „ако буде могуће“ значе да ће непријатељу бити немогуће, иако човек увек остаје слободан, ма где био, и колике год духовне висине достигао. Али истинска слобода састоји се у таквој утврђености у добру, када је човек ослобођен од зла и може одбацити било коју од његових провокација. Он је већ толико сједињен с Христом да Христос живи у њему (Гал 2, 20). Тамо где делује благодат Божја, немогуће је хришћанина одвојити од Христа. Због тога ће непријатељу бити немогуће да до краја победи Цркву Христову.

Господ пророкује о уништењу Јерусалимског храма. И Он даје слику краја света. Један план се ослања на други. Уништење света биће према слици уништења Јерусалимског храма, најсветијег места пре Христовог Доласка, које је постојало како би се изабраници Божји одржали у светости и, кроз њих, читаво човечанство, да би прихватили Христоса Месију.

Господ говори о ратовима. Живећи у таквом греховном стању, човечанство ће природно имати ратове. Упозорава на непрестане катастрофе и гоњења Цркве. На почетку двадесетог века, многи су, слушајући ове јеванђелске речи о прогону Цркве, помислили да се ово пророчанство већ испунило, као и многа друга пророчанства Спаситеља. Међутим, у двадесетом веку се догодило нешто што је надмашило све што је раније било. Не мислимо ли и сада потпуно исту ствар, слушајући ове речи Господа – да је ово пророчанство већ испуњено, и да су сва главна искушења иза нас? Убрзо ће вукови у овчјој кожи збацити своје маске и појавиће се као вукови пред стадом Христових оваца.

Али, можда је најстрашније од свих пророчанстава Господњих пророчанство да зато што ће се умножити безакоње, охладњеће љубав многих. Једно је последица другог. Свет увек лежи у злу, али долазе посебна времена када ће се безакоње умножити. И што зло буде безобразније, слабији ће бити отпор добра, односно љубави – највеће манифестације добра – иако се чини да би све требало бити супротно.

Какве страшне речи: „…охладњеће љубав…“. То је исто као да кажете да ће живот умрети. То је исто као да кажете, „угледате гнусобу опустошења… гдје стоји на мјесту светоме“ (Мт. 24, 15). Бити хришћанин значи бити особа која воли. Где је љубав у свету? У Цркви Христовој. Ако у Цркви нема љубави, не може бити ни љубави у свету. Пре Цркве, свако од нас ће стати пред Крстом Христовим; стога се данашњи суд над Црквом састоји у нашем тестирању себе самих, да ли ми имамо ту љубав. Наравно, ми не достижемо ону љубав која је према речи Божјој савршено сједињење, благодат која увек живи у нашим срцима. Међутим, ми не можемо живети без тежње за љубављу. Само због тога ми смо живи и захваљујући томе је свет жив. Ако престанемо тежити љубави, тада ће светлост која је у свету, односно Црква Христова, постати тама. А каква ће онда бити тама у свету?

Али чак и у свету који не познаје Бога, људска љубав је увек присутна као заостала светлост, захваљујући којој човек још увек постоји. Где изнад свега постоји та заостала светлост? У породици. Међутим, данас се пред нашим очима чини све како би се уништила породица – и то врло успешно, као што видимо. Где се другде манифестује људска љубав? Тамо где постоје најинтимнији и најузвишенији односи између мушкарца и жене. Шта се овде дешава? Оно што се некада звало судбина, мисаона представа о суђеном, сада све више потискује, како кажу, лако заменљиво партнерство. Најзад, деца. Тамо где има деце, немогуће је да нема љубави. Ко не воли децу, има опасно болесно душу, смртно болесну душу. Али сада је ово масовна појава. Све више и више децу доживљавамо просто као препреку. Добро знамо да су милиони деце убијени пре рођења или злостављани скоро од самог рођења. Дан и ноћ, лажни медијски пророци пропаганде мржње не остављају камен на камену од онога што представља темељ људског живота.

Господ нам данас каже да ће усред овог ужаса, када ће гнусоба опустошења … стајати на светом месту, када ће љубав охладнети не само у Цркви, већ у читавом човечанству, онај који претрпи до краја, бити спашен. Морамо издржати до краја – не само усред прогона и затвора, не само на нашим болесничким креветима, већ чак и када свет својим жељама тела окупира све – сву културу, све школе, све улице са њиховим грозним рекламама за грех и све домове у које ови видљиви демони свакодневно улазе и где их примају као жељене госте; све умове и срца. А ми хришћани смо ништа за овај свет; Христ је за њих нико и ништа. И желе да нас уплету у своју смрдљиву тканину као украсну мустру. Где је најмања искра Божанског у животу, да ли је остала? Заиста, љубав је охладнела. Зар ово није јасан знак краја?

Није на нама да знамо времена и датуме, каже Господ (1. Сол. 5, 1). Али наша је дужност, јер смо хришћани, да до краја стојимо на крајњим границама Царства Христовог, где је љубав изнад свега; где год она још може да се сачува, и у Цркви и изван Цркве, у свим људским односима. Нека Црква већ данас уђе у ону таму која је била „од шестог до деветог часа“ (Мт. 27, 45), иако „светлост светли у тами; а тама је не обузе“ (Јн. 1, 5). Ове речи чућемо у Васкршњој ноћи, када ће се тријумф зла претворити у његов потпуни пораз. И ми морамо бити ово светло ако смо заиста Христови. Према Христовој речи и Христовом дару, ми морамо бити ово светло. Бог нам верује да смо Му верни, и Он говори како би се ова реч светлости, која нам је данас дата, правилно чула.

Љубав многих ће охладнети, каже Господ. Али Он не каже да ће охладнети љубав свих. У најгорим временима, као када је пророк Илија, усред општег отпадништва, мислио да је сам, Господ му је открио да постоји остатак који Му је остао веран. Постоје они за које је очување барем капи љубави коју Бог даје вредније од било чега на овом свету, чак и од сопствених живота.

Љубав… ће охладнети. Али Господ не каже да ће умрети. Да ли узалудно Господ открива исту, најједноставнију и најдубљу мистерију изнова и изнова сваке године, пред нашим очима? Када се чини да је све мртво под снегом, знамо да у коренима постоји живот и да ће проклијати чим зима оде. Када дође Пасха Господња, чућемо ове речи: „Данас слаткоћа пролећа испуњава ваздух“. Ова Божја љубав, која побјеђује сву мржњу преисподњих, сва зла света, тријумфује, и ми смо позвани да уђемо у радост Господа нашег.

Онај који претрпи до краја, биће спашен – али само у љубави. Црква Божја ће издржати, али само љубављу. И иако ће многи бити искушавани, увек ће бити оних који ће издржати до краја. Ко смо ми и где смо усред Страшног Крсног Суда Господњег?

Протојереј АЛЕКСАНДАР Шаргунов


Превод са енглеског за svetosavlje.org
Бојана Милидраговић

Извор:
Orthodox Christian
#СветоПисмо, #SvetoPismo, #prorocanstvo, #пророчанство, #Литургија, #Liturgija,

Нема коментара:

Постави коментар