11111111111111

Претражи овај блог

субота, 20. јун 2020.

САД: Статуе рушили, вукли их по улици, једну „обесили“ на бандери /ВИДЕО/

САД: Статуе рушили, вукли их по улици, једну „обесили“ на бандери
Демонстранти у Америци рушили споменике у неколико градова. У Вашингтону оборен је споменик генералну Конфедерације Алберту Пајку, а у граду Рали, престоници савезне државе Северна
Каролина, срушене су две статуе посвећене војницима који су се у време америчког грађанског рата (1861-1865) борили на страни поражене Конфедерације.
Амерички председник #САД реаговао је на рушење споменика у Вашингтону. Рекао је да је то срамота и затражио да починиоци буду ухапшени.

„Полиција није радила свој посао јер су само посматрали обарање и уништавање споменика. Изгреднике треба одмах ухапсити“, навео је #Трамп.

У граду Рали у Северној Каролини пошто је полиција првобитно спречила демонстранте да за рушење статуа употребе конопце, они су се, када су органи реда напустили место догађаја, попели на обелиск чије су статуе биле део и оборили их каишем, а потом вукли по улици.

Преносећи извештаје локалних медија, АП наводи да је једна од статуа довучена до зграде локалног суда, а да је друга, са конопцем око врата, „обешена“ на једној бандери.

Раније истог дана, стотине демонстраната шетало је Ралијем и другим градовима широм Америке, протестујући против полицијске бруталности и обележавајући 19. јун, дан када је 1862. проглашено ослобађање црних робова у САД.

Током демонстрација због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда, већи број статуа подигнутих у част Конфедерације оштећен срушен је током протеклих седмица у државама на југу САД, подсећа АП.

Извор: Спутњик
#Америка, #Amerika,

Нема коментара:

Постави коментар