11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 12. април 2016.

СВЕМИЛОСТИВА


Свемилостива Владичице моја, Пресвета Госпођо, Свепречиста Дјево, Богородице Маријо, Мајко Божија, Несумњива и Једина моја Надо, не гнушај се мене, не одбаци ме, не оставиме, заступи, умоли, услиши; призри (погледај) Госпођо, помози опрости, опрости, Пречиста!


            (Молитва коју је отац Сампсон добио у сну од Светог Серафима уочи хапшења.)

            Један старац од Богоносних Отаца стајаше на молитви и беше у великој радости када чу глас Господа нашег Исуса Христа, Који говораше са Пречистом и Пресветом Богородицом Мајком Својом и рече јојл: Кажи Ми Мати Моја, колико си највећих болова претрпела ради Мене, живећи на свету? И рече Пресвета: Сине, о Боже Мој! Пет највећих болова претрпела сам ради Тебе: први, када сам чула од Симеона Пророка да ћеш бити убијен; други када сам Те, три дана не видећи Те, тражила у Јерусалиму; трећи, када сам чула да си ухваћен и свезан од Јевреја; четврти, када сам Те видела на Крсту, међу разбојницима распетог; пети, када сам Те видела у гробу положеног. И рече јој Господ:

            Мати Моја! Теби говорим, ако неко сваки твој бол прочита сваки дан са молитвом Мојом и Архангелским поздравом:

            - за први, даћу му ПОЗНАЊЕ ГРЕХОВА;

           - за други, даћу му ОПРОШТАЈ СВИХ ГРЕХОВА;

           - за трећи, ВРАТИЋУ МУ ДОБРОДЕТЕЉИ КРОЗ ГРЕХ ИЗГУБЉЕНЕ

           - за четрврти, НАХРАНИЋУ ГА, ПРИ СМРТИ ЊЕГОВОЈ ТЕЛОМ И КРВЉУ МОЈОМ БОЖАНСКОМ;
  
          - за пети, ЈАВИЋУ МУ СЕ САМ ПРИ СМРТИ ЊЕГОВОЈ И ПРИМИЋУ ДУШУ ЊЕГОВУ У ЖИВОТ ВЕЧНИ.

             По виђењу тога Богоносног Старца, свети Димитрије Ростовски саставио је ову молитву:

            Слава Теби Боже, слава Теби!

            Царе Небески, Утешитељу, Душе истине, Који се свуда и све испуњаваш, Ризницо добара и Даваоче Живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте, и спаси Благи, душе наше!

            Слава Оцу и Сину и Светоме Духу и сада и увек и у све векове. Амин!

            Оче наш, Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође Царство Твоје, да буде воља Твоја, на земљи као и на Небу, хлеб наш насушни дај нам данас, и опрости нам дугове наше, као што и ми опраштамо дужницима својим, и не уведи нас у искушење, но избави нас од зла.

            Слава Теби Христу Богу мојему, Који ме грешног ниси погубио са безакоњима мојим, но чак до сада Си трпео грехе моје. (Метаније - поклон)

            Удостој нас Господе, у овај дан, да се сачувамо од греха!

            Даруј нам Господе, да ни речју, ни делом, ни помишљу не прогневимо Тебе Саздатеља мога, но сва дела моја, помисли и љубав да буду у слави Пресветог Имене Твога. (Метаније)

            Боже, милостив буди мени грешноме у све дане живота мога, у исходу моме и по кончини мојој не остави мене. (Метаније)

            Господе Исусе Христе, Сине Божји, прими ме умрлог душом и умом; прими ме грешног блудника, нечистог душом и телом! Одузми злобу моју и не одврати лица Твога од мене: Не речи, Владико, не познајем те. Но чуј глас мољења мога, спаси ме, јер имаш мноштво доброте и нећеш смрти грешника. Не остављам тебе Саздатеља мога и не одступам од Тебе, док ме не услишиш и не даш ми свим гресима опроштај, ради молитава Пречисте Матере Твоје, и заступништва часних Бестелесних Сила, Анђела хранитеља мога, Светог славног Пророка, Претече и Крститеља твога Јована, Богоречитих Апостола, светих и добропобедних Мученика и Богоносних Отаца и свих Твојих угодника. Амин!

ПЕТ МОЛИТАВА ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ

1.
Оче наш, Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође Царство Твоје, да буде воља Твоја, на земљи као и на Небу, хлеб наш насушни дај нам данас, и опрости нам дугове наше, као што и ми опраштамо дужницима својим, и не уведи нас у искушење, но избави нас од зла.

            Богородице Дјево, радуј се Благодатна Маријо, Господ је с тобом, Благословена си Ти међу женама, и Благословен је Плод Утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших.

            О Милосрдна Мати Дјево Маријо! Ја грешан и непотребни слуга Твој опомињем се Твога бола: када си Ти чула од Симеона Пророка о немилостивом убијању Сина Твога Господа нашег Исуса Христа да ми дарује познавање грехова мојих, покајање и жаљење због њих. (Метанија - поколон)

2.
Оче наш... Богородице Дјево...
            О Богоблажена и Пренепорочна Мати и Дјево! Прими од мене грешнога и непотребног слуге Твога ову молитву и Арханглески поздрав, у част и спомен Твога бола када си заборавила у храму Сина Твога, Господа нашега Исуса Христа, и трежећи Га, три дана и Га ниси видела; њега умоли и од Њега ми испороси опроштење и остављење свих грехова мојих! Једина Благословена! (Метаније)

3
Оче наш... Богородице Дјево...
            О Пресвета Мати Светлости, Преблагословена Дјево Богородице! Прими од мене грешнога и непотребнога слуге Твог ову молитву и Архангелски поздрав у час и спомен Твога бола: када си чула за Сина Твога, Господа нашег Исуса Христа, да је ухваћен и свезан од Јевреја. Њега умоли: да ми врати добродетељи (врлине), које сам ја грешник кроз грех изгубио, да Те славим Пречиста, у векове. (Метаније)

4
Оче наш... Богородице Дјево...
            О Изворе Милосрђа Пресвета Дјево Богородице, прими од мене грешнога и непотребног слуге твога ову молитву и Архангелски поздрав у част и спомен Твога бола: када си видела на Крсту међу разбојницима распетог Сина Твог, Господа нашег Исуса христа. Њега умоли Владичице да ми да дар Свога милосрђа у часу моје смрти и да ме нехрани Телом и Крвљу Својом Божанственом, да Те славим Заступницу вечно! (Метаније)

5
Оче наш... Богородице Дјево...
          О Надо моја, Пречиста Дјево Богородице! Прими од мене грешнога и непотребног слуге Твога ову молитву и Архангелски поздрав у част и спомен Твога бола: када си видела Сина Твога Господа нашег Исуса Христа у гробу положеног. Њега умоли Владичице: да ми се јави у часу смрти моје, ако је Његова воља и да прими душу моју у Живот Вечни. Амин! (Метаније)
+++
             
Пресвета, Преблагословена, Царице Небеска, погледај и на нас, јаднеи убоге, огрезле у гресима и безакоњима. Закрили нас Покровом Својим Свемоћним, и бди над нама, као што си и над Сином Својим бдила. Све зле силе које на нас нападају, одагнај дахом Твога неизмерног милосрђа. и води нас, Мати Божија, Твојом нежном и сигурном Руком кроз живот овај, ка блаженој кончини нашој. А у часу, када нам душа буде напуштала тело, стани испред сила таме, недај им да нас одведу себи. Нека нас наш Анђео чувар узме и узведе на Небо, у наручје Сина Твога, Господа нашег Исуса Христа, где ћемо Те вечно прослављати као највећу  Заштитницу у Помоћницу рода људског!

+++

            Преблажена Царице, Надо моја и Пријатељице моја! Пазиш на убоге и сироте, тешиш невољне, заклањаш и браниш уцвељене. Погледај и моју тугу и патњу, која ме, видиш, љуто тишти. Ти ме можеш умирити и утешити. О Богомајко, храни ме и заклањај Твојом Светом Руком довека.
Амин.

1 коментар:

  1. *Преблажена Царице, Надо моја и Пријатељице моја! Пазиш на убоге и сироте, тешиш невољне, заклањаш и браниш уцвељене. Погледај и моју тугу и патњу, која ме, видиш, љуто тишти. Ти ме можеш умирити и утешити. О Богомајко, храни мене и децу моју заклањај Твојом Светом Руком довека.
    Амин.

    Благодарим за пост...

    ОдговориИзбриши