11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 1. децембар 2013.

''Референдум о ћирилици био би катастрофа''

Председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да би за хрватску демократију био катастрофа референдум којим би практично била забрањена употреба ћирилице, односно редукована права етничких мањина.

"Надам се да за такав референдум неће бити прикупљено довољно потписа. У супротном, била би то катастрофа за хрватску демократију. Уверен сам и да би такав референдум био недопустив. Али, коначна је одлука на Уставном суду", истакао је Јосиповић.

Он је за "Јутарњи лист" рекао да ће гласати ''против'' на данашњем референдуму о уставном одређењу брака као заједнице мушкарца жене зато што је тај референдум непотребан и, "осим трошка, неће имати никаквих непосредних практичних последица, без обзира како заврши гласање".  
Јосиповић је рекао да је очито да се референдумима желе имплементирати политички ставови крајње десне политике, све до дискриминације мањина.
 
"Када је реч о ћирилици, жели се дискриминисати српска заједница у Хрватској, жели се променити политичка слика државе и отворити пут дестабилизацији садашње Владе левог центра", нагласио је Јосиповић.
 
Премијер Хрватске Зоран Милановић оценио је данас да је референдум о браку топовска припрема за такозвани референдум о ћирилици, који се, како је рекао, неће
спровести без обзира на то колико ће потписа бити прикупљено.
 
"Ово је задњи референдум на којем већина мањини узима права", рекао је Милановић новинарима у Шибенику поводом прикупљања потписа у организацији Штаба за одбрану хрватског Вуковара.
 
Премијер је најавио да ће идуће године то бити регулисано и Уставом, преносе локални медији. Милановић је такође оценио да је данашњи референедум о уставном дефинисању брака као животне заједнице мушкарца и жене заправо прикривена хомофобија и додао да то није могао раније да каже.
 
Он је раније већ рекао да ће бити "против" уставне дефиниције брака.


Извор: Vesti online

Нема коментара:

Постави коментар