11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 1. децембар 2013.

Учите немачки, не заборавите српски

Патријарх Иринеј, који борави у Немачкој, поручио православним верницима да уче немачки, али да не забореаве своју веру, обичаје и матерњи језик.

Верницима, окупљеним у храму "Светог Стефана" у Есену у Немачкој, патријарх српски Иринеј поручио је да науче немачки, али да не забораве своју православну веру и матерњи језик.

Патријарх је верницима СПЦ рекао да поштују поредак и законе земље у којој живе, али да, при том, очувају и не забораве своју веру, свете православне обичаје и језик Светог Саве и додао да је лепо видети наш народ у божјим храмовима.

Поглавар СПЦ, који се налази у Немачкој у посети верницима и свештенштву СПЦ, указујући на то да други славе имендане, а верници СПЦ кућну славу, рекао је да се тиме потврђује да је наш дом, заправо, домаћа црква.

Патријарх Иринеј, који је већ посетио храмове СПЦ у већим немачким градовима, а вечерас ће бити и у Диселдорфу, пожелео је православним верницима, окупљеним у СПЦ, да радосно проведу Божић.

Патријарх Иринеј је ових дана, како је саопштила Немачка бискупска конференција, учествовао и на заједничкој комисији немачке бискупске конференције и православне епископске у Немачкој, одржане у седишту српске православне диоцезе за средњу Европу у Хилдесхајму, у предвечерје јесење седнице заједничке комисије.

Председавајући екуменске комисије Немачке бискупске конференције и католички копредседавајући заједничке комисије бискуп Герхард Фајге захвалио је српском патријарху и оценио сусрет као израз добрих узајманих односа, чему, нагласио је, важан допринос даје и заједничка комисија, која се састаје два пута годишње.

Редовни сусрети, сматра бискуп Фајге, омогућавају континуирану размену информација о актуелном развоју у цркавама и о заједничким питањима.

Бискуп Фајге је истакао амосферу поверења у "којој комисија већ годинама конструктивно ради", док је патријарх Иринеј указао на потребу дијалога на више нивоа, изразио задовољство због прилике да упозна чланове комисије и њихов рад и захвалио обема конференцијама за дугогодишњи, активни рад који "служи међусобном разумевању" и "грађњи мостова" између двеју цркава.

Епископ Феофан, заменик председавајућег православне епископске конференције у Немачкој, представио је актуелни пројекат комисије, којим се у првој линији жели обратити верницима обе цркве и омугићити им приступ различитим традицијама.
При том је увек изнова јасно да при свим разликама, како се наводи, постоји и дубоко заједништво у вери.

На седници су, као знак хришћанске повезаности, сви присутни заједно читали "Оче наш".


Извор: РТС

1 коментар:

  1. Хвала Богу, да је тако...
    Све од куће и од родитеља зависи. Ако мајка Српкиња са својим дететом разговара на матерњем језику, прича му и пева, онда има наде да ће такво дете доћи и у Божији храм на Свету литургију и молитву, ма у којој држави било...

    ОдговориИзбриши