11111111111111

Претражи овај блог

петак, 29. новембар 2013.

Студитски манастир хоће да претворе у џамију

Турске власти намјеравају да реконструишу Студитски манастир. Сада ће тамо бити џамија, саопштава RT.

„Градске власти су донијеле одлуку да реконструишу манастир и да га претворе у џамију“, саопштава часопис  Hurriyet со, позивајући се на изворе админстрације Истанбула. Византијски манастир ће бити претворен у џамију Иљас-Беј већ 2014. године, саопштава часопис.

Против реконструкције манастира иступају представници турске јавности. „Сматрам да наше културно наслеђе не треба да буде предмет раздора. Ако се будемо тиме занимали, нанијећемо штету друштву“, каже представник главне управе за контролу споменика Турске Лаки Вингас.

Тај процес може зауставити само специјална одлука кабинета министара Турске, међутим, на то не треба чекати. 2014. године у Турској се одржавају избори на којима владајућа партија умјерених исламиста намјерава да учврсти своје позиције – захваљујући конзервативном бирачком тијелу.

Студитски манастир посвећен светом Јовану Претечи је основао у Константинопољу, средином петог вијека патриције Студит. Манастир је играо водећу улогу у историји византијске културе и духовности. У другој половини седмог  и у првој половини осмог вијека обитељ је постала упориште  иконопоштовалаца и центар борбе против јеретика иконобораца.

Османилије су претвориле Студитски манастир  у џамију 1486. године. Манастир је силно страдао од пожара 1782. Ремонтован је 1820. године, али поново је озбиљно оштећен за вријеме земљотреса 1894. године. 1908. срушио се кров.


Извор: Митрополија Црногорско-Приморска

Нема коментара:

Постави коментар