11111111111111

Претражи овај блог

среда, 27. новембар 2013.

Снег пада у целој Србији, саобраћај отежан

БЕОГРАД - У многим местима у Србији јутрос пада снег, а због снежних наноса саобраћај је успорен или отежан на скоро читавој путној мрежи. Нормализован саобраћај на магистрали ка Софији.

Јутрос је најтоплије у Великом Градишту, где су у седам часова измерена два степена, а најхладније на Копаонику, где је температура ваздуха износила минус девет степени, док у многим местима тренутно пада снег.

Саобраћај на међународном магистралном путу Ниш-Пирот-Софија поново је нормализован у 10 сати и 5 минута, речено је Тањугу у Полицијској управи у Пироту.

Саобраћај је био у прекиду од 7 сати и 20 минута јутрос због проклизавања шлепера бугарских таблица који се целом дужином препречио на путу. Након интервенције механизације и службеника Полицијске управе у Пироту, шлепер је уклоњен, а саобраћај нормализован.

БЕОГРАД

У Београду данас пада снег умереноиг интензитета, а све главне саобраћајнице су очишћене од снега и саобраћај се за сада обавља без застоја, изјавио је Тањугу дежурни инжењер Зимске службе Београд пута Часлав Јовановић.

Јовановић је рекао да су радови почели још током јучерашњег дана, да су настављени током ноћи и јутра и да су ангажована 74 камиона кипера и 28 мањих возила "мултикара", пет специјалних машина и три "путарца".

Улице су проходне, а очишћен је и велики број улица другог приоритета, истичу у Београд путу и најављују да су спремни да интервенишу у складу са временским приликама.

Саобраћај је јутрос био уобичајено појачан на прилазима граду, односно Зрењанинском путу, Панчевачком мосту, на делу Смедеревског пута, почев од Калуђерице, Савској и Ибарској магистрали и Обреновачком путу у правцу према центру Београда, изјавио је Тањугу дежурни диспечер Удружења "Жути такси" Влада Иветић Иветић.

ВОЈВОДИНА

Путеви на северу Војводине су проходни, а од почетка снежних падавина није било сабраћајних незгода.

Извршни директор компаније “Војпут” Иван Сударевић рекао је Тањугу да је снег на подручју између Дунава и Тисе почео да пада синоћ између 22 и 23 часа, а екипе ове компаније кренуле су с интервенцијама из пунктова у Суботици, Сомбору, Бачкој Тополи, Сенти, Кикинди и Новом Кнежевцу између два и три сата ујутро.

Сударевић је навео да је било ангажовано 21 возило за посипање путева, док је на подручју између Сомбора и Богојева било потребно и чишћење коловоза од снега, с обзиром да су на тој деоници падавине биле најинтензивније.
"Приликом обиласка терена нисмо приметили да је било саобраћајних незгода, што значи да су се возачи припремили за снежне падавине. Наше екипе су у другом степену приправности", рекао је Сударевић.

 ШУМАДИЈА

Магистрални и регионални путеви у Шумадији су проходни, али се саобраћај одвија успорено због снега који од јуче пада, речено је Тањугу у Предузећу за путеве Крагујевац.

Дежурни у служби одржавања у том предузећу Александар Радовановић је рекао да на коловозу има снега у расквашеном стању, који је на појединим деоницама висине до три сантиметра.
"Наше екипе су на терену, на девет пунктова и чисте путеве" рекао је Радовановић и навео да је снег појачаног интезитета почео да пада јутрос око три сата, па су на неким деоницама посипали со и ризлу.

Коловоз је мокар и на крагујевачким улицама где се саобраћа одвија несметано. У предузећу "Чистоћа" кажу да на одржавању крагујевачких саобраћајница ради девет екипа, док је пет задужено за сеоске и локалне путеве.

ЗЛАТИБОР

На Залатибору су сви путеви ка овом туристичком месту проходни, иако снег и јутрос пада. Висина снежног покривача на Златибору је око 40 сантиметара.

Како је Тањугу речено у Зимској служби у Маачкату, снега на коловозу има од три до пет сантиметара и возачима се препоручује опрезна вожња. У току ноћи на путевима у златиборском крају била је на снази забрана саобраћаја за шлепере и камионе с приколицом, док је од јутрос та забрана ван снаге, кажу у Зимској служби у Мачкату.

Више падавина данас се очекује у централним и јужним крајевима, а ветар ће бити слаб и умерен, углавном северни и североисточни.

У Србији се, према изгледима времена за седам дана, односно до 4. децембра, у четвртак очекује престанак падавина и делимично разведравање, најпре у северним и западним крајевима.

У петак и суботу јутарњи мраз износиће од минус пет до минус један степен, а местимично очекује се магла и поледица, у току дана мало и умерено облацно. Само је у источним крајевима понегде могућ краткотрајни слаб снег. Од суботе ће бити углавном суво и мало топлије, а у нижим пределима очекује се отапање снежног покривача.

ЈУЖНА СРБИЈА

Сви магистрални и локални путеви на подручју Јабланичког округа су без снега и саобраћај се одвија нормално, рекао је данас Тањугу начелник Сектора за ванредне ситуације у Лесковцу Миодраг Марјановић.

Он је навео да је снег слабог интезитета, који је падао ноћас, јутрос почео да се топи и није направио проблеме ни путарима ни возачима.
"Снежног покривача до пет центиметара има у планинским деловима Бојника, Медвеђе и Црне Траве. Снег се није задржао на коловозу тако да се саобраћај нормално одвија на свим путним правцима. Снабдевање струјом на читавом делу округа је уредно, а Сектор за ванредне ситуације прати ситуацију на терену и спремни смо да реагујемо ако дође до јачих падавина", рекао је Марјановић.

У Лесковцу сви станови са даљинским грејањем су топли, потврдио је Тањугу директор ЈКП Топлана Небојша Крстић. Он је рекао да Топлана има довољне количине угља и мазута и једино непредвиђене хаварије би могле да угрозе уредно снабдевање топлотном енергијом.

У предузећима која су задужена за чишћење локалних и регионалих путева у шест општина Јабланичког округа тврде да на залихама имају довољне количине соли и ризле и да је њихова механизација у приправности.


Видео Тањуг, Илустрација

Извор: Тањуг

Нема коментара:

Постави коментар