11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 25. новембар 2013.

У Белорусији убијен православни свештеник

У ноћи између 21. и 22. новембра 2013. је убијен настојатељ храма Преображења у пољопривредном граду Смољани Оршанске Витебске области Републике Белорусија јереј Александар Морозов, саопштава сајт Московске Патријаршије.

Изразе саучешћа Архиепископу витебском и оршанском Димитрију је изразио  патријарашки егзарх читаве Белорусије Митрополит мински и слуцки Филарет.

Убијеног јереја је опојао у оршанском саборном храму Рођења Пресвете Богородице благочини првог оршанског обласног црквеног округа јереј Владимир Серко.
У току је истрага.

„Православни свештеник недуго прије убиства је дозволио младим мушкарцима због њихове тешке материјалне ситуације да бесплато привремено станују у његовој кући“, за БелТА је саопштио званични представник истражног комитета Витебске области Ина Горбачева. Према њеним ријечима, у ноћи између 21. и 22. новембра  младићи који су живјели код оца Александра нанијели су му смртне убоде ножем.

Оба мушкарца су притворена као осумњичени за кривично дјело. Установљено је да они нигдје нису радили и да немају стално мјесто становања. Такође је утврђено да су  осумњичени били у тешком алкохолисаном стању.

Јереј Александар Морозов је рођен 1970. године у Оршу. Учио је Смољенски медицински институт у Витебском духовном училишту. У јануару 2002. је хиротонисан за ђакона, у септембру у јереја. Био је награђен правом ношења напрсног крста, камилавке и надбедреника. Живио је у браку, али није имао дјеце. Од 2006. године има послушање настојатеља храма Преображења Господњег у Смољани, саопштава званични сајт Белоруске православне цркве.


Извор: Радио Светигора

Нема коментара:

Постави коментар