11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 25. новембар 2013.

Поступци за насиље у породици да буду хитни

БЕОГРАД - Поступци за кривична дела насиља у породици и над женама морају бити хитни, како мере и казне не би биле бесмислене и без ефекта, изјавио је данас министар правде и државне управе Никола Селаковић. У последњих десет месеци у Србији је убијено 40 жена, подаци су Мреже против насиља над женама.

Селаковић је је на конференцији за новинаре "Дужна пажња у борби против насиља над женама у Србији" рекао да државне институције не могу испунити своју сврху ако на својој страни немају грађане и ако у друштву не постоји свест да је пријављивање насиља у породици добро дело.

Селаковић је рекао да је у борби против ове "друштвене аномалије" потребно најшире могуће друштвено савезништво, али да ствари почињу из породице и да је васпитање деце најважније.

"Ако нам је пропала школа, која децу треба да васпитава пре подне, породица је она која то треба да чини по подне. Немојте онда да се чудимо зашто нам је једно од главних тема и проблема хулиганизам", рекао је Селаковић.

Он је навео да би желео да случај Рее Матијевић, која се мимо своје воље нашла у улози пасивне жртве насиља у породици, буде један од последњих случајева кршења људског права и насиља у и над породицом.

Скупу се обратио и директор полиције Милорад Вељовић који је подсетио да је МУП у фебруару ове године донео Протокол о поступању полицијских службеника у ситуацијама породичног насиља са посебним нагласом на осигурање заштите жртава и унапређње прикупљања доказа.

Вељовић је подсетио да је спроведена и обука за 1.300 полицијских службеника и нагласио да се МУП и Дирекција полиције неће зауставити на том акту, већ је спремна да се посебно посвети решавању тог проблема.

Вељових је такође апеловао на невладине организације, државне институције као и грађане да допринесу решавању, како је нагласио, горућег проблема друштва, истакавши да ће им МУП бити поуздан партнер.

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић подсетио је на неравноправност положаја жена у српском друштву и у том контексту нагласио да се мора мењати свест у друштву.

"Насиље над женама није приватни проблем, већ јавни, јер се ради о кршењу људских права, а жене жртве у Србији и даље немају довољну подршку система, ма колико се ми хвалили донетим законима", рекао је Омеровић и закључиао да треба додатно радити на примени тих закона.

У последњих десет месеци убијено 40 жена

У последњих десет месеци у Србији је убијено 40 жена, подаци су Мреже против насиља над женама, изјавила је данас државна секретарка у Министраву рада и социјалне полтике Стана Божовић. Она је рекла и да је према подацима те организације у током 2012. године у Србији убијене 32 жене, током 2011. њих 29 док је у 2010. години смртно страдало 20 жена.

Божовић је на конференцији "Дужна пажња у борби против насиља над женама" рекла и да су у 2012. години, због насиља над женама само две особе кажњене затвором од две до пет године. Она је рекла и да је у 2012. години 64 одсто изречених казни било до шест месеци затвора, 26 одсто до једне године затвора а само десет одсто од 1 до 3 године затвора .

Божовић је је рекла да је у 2012. години 9323 жртава насиља добило помоћ Центра за социјални рад.


Фото Тањуг, Р. Прелић (архива, илустрација)

Извор: Тањуг

Нема коментара:

Постави коментар