11111111111111

Претражи овај блог

среда, 27. новембар 2013.

Отрови из Монсантове кухиње Монсанто (Фото: Визионарски) Отрови из Монсантове кухиње

Вашингтон – Монсанто је компанија чије се име обично изговара са страхопоштовањем или презиром, зависно од тога јесте ли на њеном платном списку или не. Свудаприсутни произвођач ГМО семена “Терминатор”, након којег више ништа осим њега не може расти а мора се куповати сваке године, има дугу историју производње чудовишних производа који загађују околину и штетно утичу на здравље људи.

GMO Awareness, организација која се бави информисањем јавности о штетним последицама генетски модификованих организама, саставила је листу производа произашлих из Монсантових лабораторија, прикладно је назвавши је Dirty Dozen.

1. Сахарин

Монсанто је основан управо због једног од најканцерогенијих додатака храни – сахарина. Џон Франциско Квини основао је Monsanto Chemical Works у Ст. Луису како би производио сахарин и продавао га Кока-Коли. Сахарин је једно време био на листи канцерогених производа, док Монсанто није оркестрирао кампању која је уродила плодом и ово зло се вратило у употребу.

2. ПЦБ

Полихлоровани бифенили још један су од Монсантових бисера – база за производњу расхладних течности за трансформаторе, кондензаторе и електричне моторе. Наравно, ради се о канцерогеним једињењима који су изузетно штетни за људско здравље према многим истраживањима, па је производња ПЦБ-а забрањена у САД. Логично, забрана је уследила тек након што је Монсанто своје фабрике пребацио у иностранство, где је производња ПЦБ забрањена знатно касније. Према интерним дописима који су доспели у јавност, Монсанто је знао за канцерогене учинке од 1956. године. Загађење које су успели да направе у САД још увек је присутно, јер се ПЦБ и данас може пронаћи у крви трудница.

3. Полистирен

Почетком Другог светског рата Монсанто се концентрише на производњу полистирена који се и даље користи за паковање хране (рецимо, оне која вам се доставља кући или на посао). Кад то следећи пут угледате, сетите се да се ради о производу који садржи једињење чија је производња пета на листи најпрљавијих и најопаснијих индустријских отпада.

4. Атомска бомба

Ма како ово сумануто звучало, Пројект Менхетн (односно израда прве америчке атомске бомбе) спроводио се у лабораторији коју је, две године пре почетка пројекта, купио – Монсанто! Стручњаци ове компаније радили су на прочишћавању плутонијума и рафинисању хемикалија за упаљаче атомских бомби – значи, технологију производње имали су од самог почетка.

5. ДДТ

Најзлогласнији инсектицид свих времена, одговоран за многе деформације и смрти деце, људи и животиња је развијен у Монсантовим лабораторијима. Можете само замислити колико је токсичан кад је забрањен 1972. године, док је још било уобичајено пушити у просторијама пуним деце.

6. Диоксин

Диоксин, база многих Монсантових хербицида и пестицида, предак монструозног хербицида Agent Orange, од којег је опаснији једино нуклеарни отпад – Монсантов је изум из 1945. године.

7. Agent Orange

Шта је овај хербицид направио у Вијетнаму, вероватно сте видели довољно пута – убијено је 400 хиљада људи, пола милиона деце је рођено с деформацијама, а више од милион људи осетило је последице овог чудовишног једињења. Уз то, преко три милиона америчких војника и њихових потомака је имало здравствених проблема.

8. Ђубрива на бази нафте

Ђубрива на бази нафте Монсанто је почео производити 1955. након што су купили рафинерију. Проблем с таквим ђубривима је да она убијају корисне микроорганизме у тлу и на тај начин га стерилишу, чинећи га зависним од вештачких ђубрива.

9. RoundUp

Хербицид произведен почетком 70-их година с циљем уништавања корова, а уз њега је одмах дошло и семе отпорно на његово деловање. Наравно, бројне студије упозоравају на његово штетно деловање на здравље људи, а може се наћи свуда, од воде из подземних извора до ваздуха.

10. Аспартам

Наследник сахарина има занимљиву историју одобравања за употребу у прехрани људи – од седам мајмуна на којима је тестиран, један је умро, а пет је добило снажне епилептичне нападе. И поред тога, ФДА га је ипак одобрила 1974. Према наводима америчке агенције за здравље, аспартам има 94 штетна учинка на здравље.

11. рБГХ – крављи хормон раста

Овај генетски модификован хормон Монсанто је развио за убризгавање у музне краве како би давале више млека. Но, краве које добију рБГХ пате од стравичних болова због маститиса и натеклих вимена, а гној од тих упала улази у млеко које се онда третира антибиотицима. Млеко које садржи рБГХ повезано је с карциномом дојке, дебелог црева и простате.

12. ГМО усеви

Почетком 90-их Монсатно је кренуо у офанзиву семеном генетски модификованог кукуруза, соје и памука које је требало имати две користи: интерни пестицид и отпорност на RoundUp. Штете од ГМО семена су неизмерне, а Обама је потписао закон који Монсанто фактички ставља изнад свих правних институција САД и омогућује садњу њихових семена без икаквих ограничења, уз немогућност судске забране или тужби које би резултирале плаћањем одштета од стране Монсанта.

На глобалном нивоу ову компанију данас подржавају и Уједињене Нације, укључивши је непосредно у тзв. “План 21″ (“Агенда 21″).

А ви размислите још једном шта једете …

Визионарски


Извор: ВасељенскаТВ

1 коментар:

  1. Хух! Сачувај нас Боже и сахрани, од ове напасти...
    ДДТ-ем су, после Другог св.рата, запрашивани српски школарци. Лично сам пар пута доживела ту непријатност: На потиљку учитељица ми заврне крагну а "службено лице из здравства" (неки горостас), нечим, као пумпа за гуме од бицикла, дуне директно на кожу... Фуј!!! (Учитељица ми је увек шанула на уве: "Нека те мама одмах окупа!")
    О коси и да не причам... Идемо из школе бели ко овце, без обзира што сам била чиста - нисам имала бубице у гардероби и коси. То су нам радили сваког пролећа и јесени!
    Значи, ништа ново за нешто... Плаше ме ови заслађивачи!?

    ОдговориИзбриши