11111111111111

Претражи овај блог

петак, 29. новембар 2013.

Андрићград: Свечано откривен споменик Његошу


У Андрићграду свечано откривен споменик Петру Другом Петровићу Његошу. Кустурица: На овој размеђи ми стојимо као припадници Његошеве религије и сањамо слободу

 НЕКА овим простором умна сила торжествује, добродошао, господару, у град саграђен да имаш где и код кога доћи.
Овим речима у Андрићграду, на истоку Републике Српске, академик Матија Бећковић открио је споменик Петру Другом Петровићу Његошу, песнику и владару, мислиоцу и ратнику за слободу, и како је на постаменту уклесано - трагичном јунаку косовске мисли.

- На овој размеђи ми стојимо као припадници Његошеве религије и сањамо слободу, испод споменика трагичном јунаку косовске мисли. У часу смрти, Немања је сину Сави рекао нешто што је Његош морао знати: Ако се овде растајемо, састаћемо се где више нема растајања - рекао је Емир Кустурица. - Сада смо ту, између нобеловца и његовог духовног оца Његоша, они сада чекају остале јунаке наше културе да стигну и населе се у најмлађи стари европски град.
Академик, песник Матија Бећковић, поздравио је народ Вишеграда једним подсећањем.


- На Коларчевом универзитету Андрић је 24. децембра 1934. године одржао предавање "Његош као трагични јунак косовске мисли" у корист подизања баш овог споменика који сада имамо у Андрићграду. Да ли му је провиђење могло рећи да ће тај споменик бити подигнут иза споменика њему самом? И да ће наслов предавања бити уклесан у постамент и да ће све то урадити Емир Кустурица, који се тада није ни родио - надахнуто је говорио Бећковић, подсетивши и на то да је аутор бронзаног споменика академски вајар Сретен Стојановић, Андрићев саборац младобосанац. - У времену рушења споменика, мостова, храмова, Емир Кустурица их из каменова поново подиже, јер је то једина преостала нада за опстанак малих народа.

Свечаности у Андрићграду присуствовали су житељи Вишеграда, председник Милорад Додик, председник Владе РС Жељка Цвијановић, митрополит владика црногорско-приморски Амфилохије, владика захумско - херцеговачки Григорије, владика Атанасије, књижевник Миро Вуксановић, глумци Петар Божовић и Зоран Цвијановић, музичар Бора Ђорђевић, а РТРС је директно преносила догађај од великог значаја за републику...

СПЕКТАКУЛАРНА ЦЕРЕМОНИЈА

ПРИРЕЂЕНА је у петак и спектакуларна церемонија у знаку 200. годишњице од рођења Његоша: на тргу који носи име песника и владике, ипред вишеградских Дечана посвећених кнезу Лазару, нашло се 200 чланова културно - уметничких друштава, величанствен тон значајном тренутку дао је виртуоз на виолини Немања Радуловић... Пре откривања споменика Његошу у Андрићевом институту промовисана су сабрана дела Матије Бећковића.

ЋЕРАЋЕМО СЕ ЈОШ

НА промоцији сабраних дела Матије Бећковића, Емир Кустурица је од песника затражио поему "Ћераћемо се још". Академик је рецитовао нову проширену верзију са "ћирилинтернетом", док је поента о ћерању остала.


Извор: Вечерње новости

Нема коментара:

Постави коментар