11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 26. новембар 2013.

Босанска Крајина: Језеро пресушило, остала огромна рупа која се шири

Мештани Санице, места близу Кључа у Босанској Крајини, остали су затечени након што је мало језеро у њиховом месту готово преко ноћи пресушило, а иза себе оставило оргомну рупу која се непрестано шири, објавили су босанско-херцеговачки портали.

Нестанак језера, од кога је остала рупа дубока 20 метара и пречника 50 метара, изазвао је панику међу становницима Санице, који су потврдили да се овако нешто и раније дешавало.

Рупа у земљи појавила се и 2010. године, а Крајишници су је назвали абез.

То је старинска реч, којом су људи називали настанак рупа у земљи, а "Абез" је назив и приче Скендера Куленовића, који је пре скоро више од осам деценија описивао ову необичну природну појаву у Босанској Крајини.

- Абез, старинска некаква реч коју до тада никада нисам чуо, која је из мртвих устала, у којој као да мртви проговарају, тамна, страшна, пуна нечег страхотног, непознатог! Довољно је да је само чујем, да помислим на њу и језа ме хвата - написао је тада Куленовић.

Директор Завода за геологију Федерације БиХ Хазим Хрватовић изјавио је да појава нестанка језера у Саници није неуобичајена, али није ни честа.

- Она је карактеристична за терене који су израђени од кречњака или гипса, а познато је да на том простору има и кречњака и гипса због чега није ни чудно да је дошло до нестанка језера - казао је Хрватовић.


Извор: 24сата

Нема коментара:

Постави коментар