11111111111111

Претражи овај блог

среда, 27. новембар 2013.

Папа издао упутство: Уклонити тиранију новца

Папа Фрања написао је документ у коме позива на обнову Католичке цркве. Папа је осудио неспутани капитализам као нову тиранију и позвао светске моћнике да се боре против сиромаштва и све веће неједнакости у свету.

Папа је данас објавио документ писан на 84 страница, коју медији називају службеном платформом папинства. У документу је доградио своје ставове изречене у проповедима и изјавама откако је први папа из Јужне Америке.

Документ је својеврсни подстицај и смерницама за деловање бискупа широм света, а папа је у њему отишао корак даље од досадашњих критика глобалног економског система, осудивши "идолатрију новца" и позвавши политичаре да хитно обећају свим грађанима "достојанствени посао, образовање и здравствену заштиту".

Богате је позвао да поделе своје богатство. "Баш као што заповед 'Не убиј' поставља јасно ограничење с намером да се сачува вредност људског живота, данас морамо рећи 'Нећете' економском искључивању и неједнакости. Таква економија убија", написао је папа. "Како вест може бити то да је вредност берзе пала за два одсто, а није вест када бескућник умре", запитао је.
 
"Док се проблеми сиромашних радикално не реше одбацивањем апсолутне аутономије тржишта и финансијских спекулација, односно нападајући структуралне узроке сиромаштва, неће бити решења за светске проблеме и, заправо, било какве проблеме", сматра папа.
 
Негирајући да су његове поруке обичан популизам, замолио је Бога да "нам подари политичаре који су искрено забринути стањем у друштву, међу људима и начинима живота сиротиње".
 
Поручио је и да се обнова Цркве не може одлагати и да Ватикан и његова "укопана" хијерархија "морају да чују позив за пасторалним обраћењем". "Више волим Цркву која је пуна модрица, која је у боловима и прљава јер то значи да је била на улицама, од Цркве која је нездрава од ограничења и бриге за властиту сигурност", поручио је папа.
 
Иако ставови новог папе звуче поприлично радикално и реформаторски, схватање о женама у цркви остаје исто. Папа је поновио да жене не могу бити свештенице и рекао да то "није питање отворено за расправу". Такође је поновио да Црква не може да прихвати абортус.


Извор: Вести онлине

1 коментар:

  1. Bas lepo sa Papine strane sto uvodi komunizam - uzimaj koliko ti treba,trosi koliko hoces,a vratices kad budes imao.....

    ОдговориИзбриши