11111111111111

Претражи овај блог

петак, 29. новембар 2013.

Украјина не попушта пред Бриселом

Споразум о придруживању са ЕУ на Самиту у Вилњусу потписале Грузија и Молдавија. Украјина и званично прекунула припреме споразума за придруживање Украјине са ЕУ.

Европска унија јутрос је на самиту у Вилњусу парафирала споразуме о придруживању са Грузијом и Молдавијом, али не и са Украјином, јавиле су агенције.

Коначно потписивање споразума са Грузијом и Молдавијом очекује се наредних месеци.
У главном граду Литваније Вилњусу данас почиње званични део самита Источног партнерства Европске уније, иако европски лидери нису успели да приволе украјинске власти да промене став и потпишу са Бриселом Споразум о придруживању и зони слободне трговине.

Уместо потписивања кључног трговинског споразума - који је требало да означи тријумф политике ЕУ према бившим совјетским републикама, недељу дана пре почетка самита све је доведено у питање изненадном одлуком украјинског председника Виктора Јануковича да се од споразума одустаје.

Потписивање споразума са Кијевом је требало да буде "круна самита", замишљеног са циљем да ојача везе Брисела и са другим бившим совјетским републикама, оцењује Би-Би-Си.

Уместо тога, европски лидери сада у Вилњусу покушавају да промене став украјинског председника.

Да помака нема најбоље говори изјава председнице Литваније Далије Грибаускаите која је данас рекла новинарима да је председник Јанукович одабрао правац који Украјину "нигде не води".

Ово је одлука тренутног украјинског руководства да заустави напредак у њиховој земљи. Мислим да је руководство изабрало пут који нигде не води", рекла је Грибаускаите.
Она је додала да Украјина није спремна да "иде даље у интеграције са ЕУ".

Грибаускаите је касно синоћ после неформалне радне вечере рекла да европски лидери нису успели да убеде Украјину да потпише споразум о придруживању и зони слободне трговине.

Украјински премијер Микула Азаров потписао је документ којим се прекидају припреме споразума за придруживање Украјине са ЕУ.

Европска унија је тада поручила да су врата Украјини отворена, али да треба да настави спровођење реформи.

Један од услова је ослобађање из затвора бивше премијерке Јулије Тимошенко, ривалке председника Виктора Јануковича, која је осуђена због злоупотребе овлашћења, што је у Бриселу оцењено као политички процес.


Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар