11111111111111

Претражи овај блог

петак, 29. април 2016.

Из Васкршње посланице Сверуског Патријарха Кирила

... Христос,  првенац оних који су умрли (1 Кор 15,20), показао нам једини могући пут савладавања греха и смрти. То је пут љубави. И о тој љубави позвани смо сведочити у првом реду примером свог сопственог живота, јер  по томе ће сви познати да сте моји ученици ако будете имали љубав међу собом  (Јован 13,35).

Љубав, која је, по речима св. апостола Павла, свеза савршенства (Кол 3,14), јесте највиша и највећа од свих хришћанских врлина. С преласком у вечност, када ћемо се удостојити гледати самог Господа, наша вера ће се претворити у знање, а нада у спасење ће по милости Божјој достићи остварење. Међутим, љубав никад не престаје (1 Кор 13,8) и никад се неће изменити.

Савим тачно је истакао светитељ Игњатије (Брјанчанинов) да се  хришћанско савршенство састоји у савршеној љубави према ближњем  (Аскетски огледи, О љубави према ближњем). А шта  значи „савршена љубав“? То је љубав која се указује и непознатим људима, онима који нам не желе добра, чак и према непријатељима. То је жртвена љубав, која превазилази сваки људски разум, мада се не може сместити у оквире људске логике. Она се може стицати духовним подвигом којим се привлачи благодат Божја, а која нам и дарује могућност да с љубављу одговоримо на ненавист и добрим на зло.

Управо такву љубав пројавио нам је Христос, који је ради нашег спасења претрпео страшна унижења, страдање на Крсту и мученичку смрт. Његовом свепобедничком и свеиспуњујућом љубављу до темеља је срушен Ад, а за све људе отворене су двери раја. У својем животу љубави призвани смо да имамо на уму да су на самом делу силе зла илузорне и да нису толико велике, јер се не могу упоредити са силама љубави и добра, чији је једини извор – Бог. Треба да имамо на уму и то да је најбољи одговор и најефикасније средство противљења греху и неправди – наша искрена молитва која потиче из дубине срца, а пре свега – саборна молитва, која се узноси у храму на богослужењу, а изнад свега је – причешћивање Телом и Крвљу самог Спаситеља у Тајни евхаристије.

Доживљавајући данас велику пасхалну радост и сазерцавајући с побожношћу и трепетом Христа Жизнодавца који је устао из гроба, поделимо ову спаситељну вест са ближњима и даљима, како би и они гледали неизрецимо сијање божанске љубави и заједно с нама  благосиљали и прослављали свечасно и великолепно има Оца и Сина и Светога Духа...

Извор: Московска Патријаршија (Р.Р.)

Нема коментара:

Постави коментар