11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 2. мај 2016.

Васкрс у Загребу

Свечаним опходом у пасхалној ноћи око Светопреображенског храма и уласком у сверадосно васкршње јутрење, а потом и првом Васкршњом Литургијом започела је прослава најрадоснијег хришћанског празника у Загребу – Васкрсења Христовог.

Пасхални канон и литију око загребачког Саборног храма, након готово три деценије предводио је Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије. Свештенство, праћено присутним вјерницима, појало је: „Васкрсење Твоје, Христе Спасе...“.


Сабрање вјерних, обасјано свјетлошћу величанствене ноћи и радошћу Васкрса, ове године у Загребу обасјао је и благослов Благодатног огња са Христовог гроба који је током вечери преузет у Манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу и пренешен у Загреб и Епархију загребачко-љубљанску.

Литургију у поноћ служили су протосинђел Венијамин и ђакон Бранимир Јокић.

Свечано и радосно било је на Васкршњој Литургији у 9 часова коју је служио митрополит Порфирије, а саслуживало свештенство Саборног храма: архимандрит Данило ( Љуботина ), презвитери Марко Ногић, Душко Спасојевић, Слободан Лалић и Богољуб Остојић, и ђакони Драган Радић и Зоран Радић. Након причешћа вјерних ђакон Драган Радић је прочитао посланицу Његове Светости Патријарха српског Господина Господина Иринеја. Међу великим бројем загребачких вјерника на Литургији су били министар правосуђа Владе Републике Хрватске г. Анте Шпрље, саборски заступник и предсједник Српског народног вијећа г. Милорад Пуповац, предсједник Савјета за националне мањине РХ г. Александар Толнауер те представници градских власти: г. Славко Којић, г. Душко Љуштина и гђа Богданка Срдић Вулпе. Нешто касније, васкршњем слављу придружио се градоначелник Града Загреба г. Милан Бандић.

Сабрању се обратио митрополит Порфирије поздрављајући све окупљене сверадосним поздравом ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

- Ослободи нас Христос слободом за живот вечни. Не слободом да бирамо и да чинимо шта хоћемо. Не слободом избора, него нас је ослободио слободом за заједницу, и то заједницу са Њим, који јесте Живот, Логос и Смисао. Смисао нашега постојања. Ослободио нас је слободом из које извире свака друга слобода. Слободом у којој нема страха. Пред слободом коју смо добили у Христи, све је браћо и сестре, под нашим ногама, а та слобода јесте почетак, темељ и израз Христове љубави према нама – рекао је Митрополит,а посебно се осврнуо на текст прочитане посланице и додао да се све речено „може сместити у једну реч,а та реч је љубав“.

- Ко је тај који нас може спречити да волимо Бога? Ко је тај који нас може спречити да волимо икону Божију, браћу нашу и сестре наше, а то су сви људи који ходе по земљи. Зато је најдубљи грех и највећа трагедија да се мрзимо међусобно. А сама реч непријатељ је сувишна реч у хришћанском речнику светлости и радости Васкрсења Христовог – нагласио је Митрополит.

Митрополит је благословио обојана јаја – символ васкрсења која су потом уз Васкршњу посланицу дијељена вјерницима.

На светој Литургији појао је хор Саборног храма предвођен диригентицом Иваном Србљан, а пјевницу су читањима и појањем обогатили и потпомогли др Владан Таталовић, професор на Богословском факултету у Београду, г. Бојан Бундало, гђа Анастасија Остојић, г. Масатоши Џон Шоџиг, г. Милан Васиљевић, г. Драгољуб Гарић и други.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска
















Нема коментара:

Постави коментар