11111111111111

Претражи овај блог

субота, 15. јун 2013.

Патријарх Вартоломеј прославио имендан

У уторак 11. јуна, Његова светост Патријарх константинопољски Вартоломеј прославио је свој имендан, светог апостола Вартоломеја. Празнично јутрење и света Литургија служени су у патријаршијском храму светог великомученика Георгија на Фанару. Овом приликом, на поклоњење изнијет је дио моштију светог апостола Вартоломеја.


Његовој светости саслуживало је тридесет митрополита Константинопољске патријаршије, као и представници Јерусалимске патријаршије, Московске патријаршије, Српске патријаршије и Атинске архиепископије. Прослави су присуствовали високи званичници Грчке, професори и студенти Центра за постдипломске студије Константинопољске патријаршије у Шамбезију и монаси руског светогорског Манастира светог Пантелејмона, који врше послушања у истанбулском подворју.


Након свете службе, Митрополит никејски Константин, најстарији архијереј Константинопољске патријаршије по хиротонији, обратио се Патријарху у име јерархије Константинопољске цркве, а поздравно слово у име Патријарха московског Кирила произнио је Митрополит тамбовски Теодосије, а у име Патријарха српског Иринеја Епископ бачки Иринеј.


Извор: Радио Светигора

Нема коментара:

Постави коментар