11111111111111

Претражи овај блог

субота, 15. јун 2013.

АРХИМАНДРИТ СТЕФАН ХИЛАНДАРАЦ НОВИ ПРОТ СВЕТЕ ГОРЕ

У петак, 14. јуна по новом, а 1. јуна по старом календару, у складу са светогорским уставом,  извршена је церемонија примопредаје Свете Епистасије, извршног административног тела Свете Горе са мандатом од једне године. Ове године епистасију предводи манастир Хиландар, односно  протоепистат архимандрит Стефан Хиландарац. Чланови Свете Епистасије су још и Павле Ксиропотамски, Никодим Светопавловски и Пајсије Григоријатски.

Одлазећа Епитасија:  (С лева) јеромонах Епифаније Пантоктраторски, јеромонах Јероним Симонопетријски, Протоепистат старац Максмим Ивиронски и монах Никифор Филотејски 


Света Епистасија 1933-1934
Протоепистат Доситеј Хиландарац
(Фото: јеромонах Стефан) 

 Двадесет светогорских манастира је сврстано у пет група по четири. На челу сваке групе се налази један манастир чији представник сваких пет године даје протоепистата (прота) који је те године на челу Свете Епистасије. Остале чланове Епистасије дају три манастира из групе. 

 Света Епистасија 1943-1944
Протоепистат проигуман Арсеније Хиландарац

Манастирске тетраде изгледају овако:

а)
1. Велика лавра
2. Дохијар
3. Ксенофонт
4. Есфигмен

б)
1. Ватопед
2. Кутлумуш
3. Каракал
4. Ставроникита

в)
1. Ивирон
2. Пантократор
3. Филотеј
4. Симонопетра

г)
1. Хиландар
2. Ксиропотам
3. Свети Павле
4. Григоријат

д)
1. Дионисијат
2. Зограф
3. Свети Пантелејмон – Русик
4. Констамонит

Одлазећа епистасиј је током свог мандата поред осталих обавеза организовала изношење иконе Пресвете Богородице „Достојно јест“ из протатског храма у Солун у октобру 2012., као и величанствену прославу 100 година од ослобођења Свете Горе од турске владавине у новембру 2012. године. Догађај који је посебно обележио руковођење одлазеће епистасије је био велики шумски пожар у августу 2012. и чудо Пресвете Богородице када је након литије хиландарског братства са Њеном иконом, изненада пала јака киша и угасила ватрену стихију.

Један од важнијих задатака нове Епистасије је организација прославе 100 година од припајања Свете Горе грчкој држави, која ће бити одржана у октобру 2013.

Извор: Манастир Хиландар

Нема коментара:

Постави коментар