11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 3. мај 2016.

Молитвено сабрање средњошколаца у Б. Петровцу

На Велики петак ујутру, у 8 часова, служени су Царски часови у храму Светих апостола Петра и Павла у Босанском Петровцу. Царске часове је служио протојереј Здравко Богојевић, парох треће парохије петровачке, а за пјевницом су појали свештеници Саборног храма. На богослужењу Царских часова учешће су узели готово сви ученици православне вјероисповијести Мјешовите средње школе „Босански Петровац“.

Они на Велики петак нису били ослобођени наставе, већ су морали бити на настави. Ипак, њихов професор вјеронауке организовано их је, у току наставе, повео у храм на богослужење. Пошла су ова дивна дјеца Божја саборно, у молитвеној тишини, до Саборног храма да се сретну са Христом у дому Његовом. У храму су их дочекали свештеници Саборног храма у Босанском Петровцу па су сви заједно - свештенство, вјероучитељ и сви ученици - појући и читајући псалме, паримеје, апостолске посланице и Јеванђеља, узнјели покајни крсноваскрсни славопој Богу.

Сабрао их је тог дана Христос под свој крст, онако као што је прије двије хиљаде година сабрао највјерније своје ученике и мироносице. Ученици су имали прилике да кроз богослужење прођу са Христом кроз сва мјеста страдања, да на тренутак осјете љубав Христову, изражену кроз бол, патњу, страдање и распеће, које је Он претрпио ради нас и ради нашег спасења. Он даде љубав људима, а људи му дадоше крст, клинце копље, ругање, шибање, пљување. Али ипак, превелика је Љубав Божја према човјеку, те се све те поруге, муке, смрт обратише у спасење људима. Крст и Гроб његов постадоше живоносни. Туга због крсне смрти, губи се у радости васкрсења. Зато смо у току Деветог часа појали: „Поклањамо се страдањима твојим, Христе. Покажи нам и славно твоје Васкрсење.“ (Посни триод, стихире самогласне на Деветом часу, Слава, глас 6.).

Изхвор: Епархија бихаћкопетровачка




Нема коментара:

Постави коментар