11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 3. мај 2016.

Патријарх са малишанима прославио Васкрсни уторак

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је 3. маја 2016. године, на Васкрсни уторак, свету архијерејску Литургију у храму Ружици на Калемегдану.

Поред многобројног свештенства и благочестовог верног народа престонице, светој Литургији је просуствовало преко тридесет малишана узраста од 7 до 15 година који живе у Домовима за децу лишену родитељског старања. У пратњи штићеника домова Моша Пијаде, Дринка Павловић и Јован Јовановић Змај, били су њихови васпитачи и медицинско особље, као и г. Зоран Милачић, директор Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Београд. У надлежности овог центра су још две институције: Звечанска 7 (у коме живе деца млађа од 7 година) и Звечанска 52 (у коме живе деца старијег средњошколског и студенстког узраста).

Светосавска учионица је програм који Добротворна огранизација Српске Православе Цркве Човекољубље, у сарадњи са Центром за заштиту одојчади, деце и омладине Београд, спроводи преко петнаест година. Основна активност програма је пружање подршке у учењу. Двадесет волонтера током године одлази у наведене домове и држи часове деци којој је помоћ у учењу неопходна. У претходних пет година спроводи се и Група самоподршке које води свештеник Вукашин Миличевић. Оне се одвијају једном месечно у просторијама Човекољубља, а на њима се обрађују различите теме које су у датом тренутку актуелне деци, као на пример: Шта ћу радити кад изађем из дома, Ко су моји пријатељи, Сујета, Одговорност и слично. Организоване су и различите креативне и едукативне радионице.

Сваке године кроз Светосавску учионицу прође око стотину деце из домова у Београду. Овај програм се спроводи и у Нишу, Сремској Каменици и Бања Луци.

На крају литургијског сабрања Патријарх српски г. Иринеј је малишанима поделио пригодне дарове.





















Извор: СПЦ

Нема коментара:

Постави коментар