уторак, 03. мај 2016.

Патријарх са малишанима прославио Васкрсни уторак

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је 3. маја 2016. године, на Васкрсни уторак, свету архијерејску Литургију у храму Ружици на Калемегдану.

Поред многобројног свештенства и благочестовог верног народа престонице, светој Литургији је просуствовало преко тридесет малишана узраста од 7 до 15 година који живе у Домовима за децу лишену родитељског старања. У пратњи штићеника домова Моша Пијаде, Дринка Павловић и Јован Јовановић Змај, били су њихови васпитачи и медицинско особље, као и г. Зоран Милачић, директор Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Београд. У надлежности овог центра су још две институције: Звечанска 7 (у коме живе деца млађа од 7 година) и Звечанска 52 (у коме живе деца старијег средњошколског и студенстког узраста).

Светосавска учионица је програм који Добротворна огранизација Српске Православе Цркве Човекољубље, у сарадњи са Центром за заштиту одојчади, деце и омладине Београд, спроводи преко петнаест година. Основна активност програма је пружање подршке у учењу. Двадесет волонтера током године одлази у наведене домове и држи часове деци којој је помоћ у учењу неопходна. У претходних пет година спроводи се и Група самоподршке које води свештеник Вукашин Миличевић. Оне се одвијају једном месечно у просторијама Човекољубља, а на њима се обрађују различите теме које су у датом тренутку актуелне деци, као на пример: Шта ћу радити кад изађем из дома, Ко су моји пријатељи, Сујета, Одговорност и слично. Организоване су и различите креативне и едукативне радионице.

Сваке године кроз Светосавску учионицу прође око стотину деце из домова у Београду. Овај програм се спроводи и у Нишу, Сремској Каменици и Бања Луци.

На крају литургијског сабрања Патријарх српски г. Иринеј је малишанима поделио пригодне дарове.

Извор: СПЦ

Нема коментара:

Постави коментар