11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 3. децембар 2013.

Украјинска влада "преживела"

Кијев -- Украјински парламент одбацио је захтев опозиције да се гласа о неповерењу влади због одлуке Виктора Јануковича да не потпише Споразум о придруживању са ЕУ.

Украјински премијер Микола Азаров апеловао је данас на посланике да не понављају "наранџасту револуцију" из 2004. године у којој је усред масовних протеста свргнуто вођство земље.

Говорећи уз бројне узвике неодобравања током дебате у парламенту о захтеву за изгласавање неповерења влади, Азаров се извинио због употребе полицијске силе над проевропским демонстрантима.

"Пружамо вам руку, одбаците сплеткароше који желе власт и покушавају да понове сценарио из 2004. године", рекао је Азаров, јавио је Ројтерс.

Он се, поред тога, заложио за решавање трговинских питања у трочланом формату - уз учешће Украјине, Европске уније и Русије, истичући да је о томе постигнут договор са Москвом.

"Тај формат је неопходан како би се расправило о условима које износе Русија и Европска унија", додао је премијер, јавио је Итар-Тас с.

У украјинском парламенту јутрос је почела седница на којој је опозиција затражила гласање о неповерењу влади због одлуке председника Виктора Јануковича да не потпише Споразум о прикључивању са ЕУ, као и због обрачуна полиције са демонстрантима који су протестовали против ове одлуке шефа државе.

У парламенту опозициони представници су узвикивали "срамота" и "револуција" док су говорили посланици из владајуће партије, док су опозициони говорници извиждани, пренео је АП.

"Срамота за вашег председника и срамота за вашу владу", узвикивао је Арсениј Јацењук, посланик највеће опозиционе партије Отаџбина, док се неколико хиљада демонстраната окупило испред зграде парламента, позивајући на смену владе.

Након излагања посланика различитих политичких странака, парламент ће размотрити да ли ће на гласање ставити захтев опозиције за неповерење влади.

Украјинска опозиција је затражила да се гласа о поверењу влади премијера Миколе Азарова, након вишедневних масовних протеста због одлуке власти да не потпишу Споразум о придруживању Украјине Европској унији и окрену се Москви.

Засад није јасно да ли ће опозиција прикупити неопходну подршку како би се гласање одржало. Уколико се гласање одржи, да би се изгласало неповерење влади, неопходно је најмање 226 од укупно 450 гласова посланика, али опозиција располаже са далеко мање места у парламенту.

Опозициони лидери, међу којима је и бивши боксерски шампиони Виталиј Кличко, поднели су нацрт резолуције у којем се наводи да је влада издала Украјину јер је одустала од потписивања кључног документа са ЕУ под притиском Русије.

На протестима током викенда демонстранти су се сукобили с полицијом, која је употребила сузавац и шок бомбе како би их растерала, док је ситуација јуче била мирнија. 


Извор: Б92

Нема коментара:

Постави коментар