11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 16. јун 2013.

Dačić: Ako nas ne žele u EU, neka kažu, znaćemo šta dalje

Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je da su Beograd i Priština postigle "istorijski dogovor" oko Kosova i da, ako to nije dovoljno za članice Evropske unije da daju pozitivan signal za donošenje odluke o datumu, onda je pitanje kada će biti spremne.

Govoreći na Evropskom forumu Vahau u samostanu Getvajga, u istoimenom mestu, kojem prisustvuje i kosovski premijer Hašim Tači, Dačić je zatražio da se Srbiji jasno kaže da nije poželjna u EU kako bismo, kako je rekao, znali kako da se ponašamo.

Premijer je potom poručio da očekuje pozitivnu odluku Brisela o dobijanju datuma za pridruživanje Srbije EU jer bi, ukazao je, svaki drugi rezultat negativno uticao na reformski proces.

„Neka nam se jasno kaže da nas ne žele u EU i znaćemo kako se dalje ponašati. Mi smo postigli istorijski sporazum, iako nije to dovoljno za članice EU da daju pozitivan signal i donesu odluke, postavljam pitanje kada će biti spremna", rekao je Dačić poručivši da se "ne može igrati sa našim zemljama, narodima, kao da se radi o igri pokretnih ciljeva.

Dačić je kazao i da pregovaračkom procesu u Briselu pristupljeno "iskreno i pošteno" i da će sve što je dogovoreno biti primenjeno.

Srbija, međutim, nema vremena da čeka da se u nekoj zemlji završe izbori pa da dobije datum, kazao je Dačić.

"Ako pogeldate koje smo pomake napravili, verujem da smo učinili više nego što je bilo ko u Beogradu, Prištini ili Briselu očekivao. I ako mi danas treba i dalje da ubeđujemo Brisel da treba da nastavimo putem evropskih integracija, ja postavljam pitanje kada ćemo dobiti pozitivnu odluku, ako ne sada. Šta još mi sve treba da uradimo da bismo dobili pozitivnu odluku Saveta EU", naglasio je premijer.

On je poručio i da se, kako je rekao, našim zemljama i narodima ne može igrati, kao da se radi o "igri pokretnih ciljeva".

„Danas više nego ikada nam je potrebno solidarnoati, jedinstvenosti, pragmatičnosti, samosvetsnosti i konstruktivnosti. Bez integracije svih država Evrope u jedan zajednickci dom neće biti prosperiteta za sve narode koji čine ove prostore. Region zapadnog Balkana ima veliki značaj i uticaj na mir, prosperitet i stabilnost na evropskom kontinentu. Proširenje je bitna komponmenta uspešne bezbendosne komponente u eliminisanju budućih nestabilnosti", naveo je premijer.

On je poručio i da je proces evropske integracije Srbije kapitalno važan za integraciju čitavog regiona, i da će EU uvažiti učinjene napore.

Dačić je ponovio da Srbija, briselskim sporazumom, nije priznala nezavisnost Kosova, ali je, dodao je, svesna realnosti na terenu i da je učinila istorijski pomak napred u rešavanju pitanja Kosova i Metohije i položaja Srba na ovom prostoru.

„Mi smo uradili naš deo na vama je da uradite što ste obećali. Umesto aplauza dajte pozitivnu odluku", poručio je Dačić i zaključio da želi da ne želi da Balkan bude "bure baruta", kao i da je na Balkanu do sada bilo dosta krvi i da je sada došlo vreme da građani tog dela Evrope popiju čašu meda.

Inače, na ovom međunarodnom skupu Kosovo je predstavljeno asimetrično, odnosno u programu današnje sednice pored funkcije kosovskog premijera nalazi se zvezdica, a na dnu fusnota koja objašnjava da se time ne prejudicira status Kosova.

Izvor: Press

Нема коментара:

Постави коментар