11111111111111

Претражи овај блог

субота, 15. јун 2013.

Турска, демонстранти упорни

Демонстранти у Истанбулу не одустају од протеста. У Анкари полиција сузавцем и воденим топовима растеривала групу која је поставила барикаде у близини парламента.

Полиција у Анкари воденим топовима и сузавцима растеривала је групу која је током ноћи поставила барикаде у близини зграде турског парламента, а демонстранти у Истанбулу кажу да се неће повући из парка Гези, средишта двонедељних антивладиних протеста.

Упркос уверавањима премијера Реџепа Тајипа Ердогана да ће суспендовати план о преуређењу парка Гези, демонстранти више од две недеље не напуштају тај парк и трг Таксим.


Демонстранти оптужују конзервативну владу да је ауторитарна и да исламизира секуларну турску државу.

"Настављамо отпор против сваке неправде у земљи... Ово је само почетак, наша битка се наставља", саопштила је протестна организација "Солидарност Таксиму".

"Сада смо још јачи и организованији него пре две недеље", када је мала група еколога дошла да кампује у парку Гези, додаје се у саопштењу.

Окупљени у парку Гези такође траже ослобађање приведених демонстраната. Сматрају да је владајућа Партија правде и развоја "изгубила свој легитимитет пред народом и у свету, јер жели да подели и провоцира отпор на тргу Таксим", додаје се у саопштењу.


Премијер Ердоган је обећао да ће обуставити спорне планове о преуређењу парка Гези, што је и био повод за протесте, а демонстранти су поздравили његов став и оценили га као "позитиван".

Стотинама демонстраната, који се и даље налазе у парку, Ердоган је поручио да је влада примила њихове поруке и позвао их да се разиђу.

"Остали сте овде колико сте могли и упутили сте своје поруке. Ако се ваша порука тиче парка Гези, примљена је и процењена. Молим вас сада да напустите парк и одете кући", рекао је Ердоган.

Од почетка протеста широк Турске, у сукобима полиције и демонстранта погинуло је пет људи, а више од 7.500 особа је повређено.


Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар