11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 7. април 2013.

Обрт у завршници истраге о трговини органима

Признање доктора Јиљта потврђује наводе тужиоца Ратела да је обављено најмање 48 трансплантација бубрега, а примаоци тих органа плаћали су за ту услугу и по 100.000 америчких долара


Признање доктора Дритона Јиљта, оптуженог у случају „Медикус”, могло би да означи још један обрт у завршници овог поступка за трговину људским органима, које води правосуђе Еулекса у Приштини. Тужилац је недавно проширио оптужницу против седморице становника Косова, који сада, поред оптужби за трговину органима, одговарају и за тешке телесне повреде, превару и фалсификовање докумената.

Тужилац Џонатан Рател навео је, како сазнајемо, да су осумњичени вадили бубреге жртвама, међу којима је било и Руса и Турака, пошто су их привукли примамљивим финансијским понудама. Према тим наводима, обављено је најмање 48 трансплантација бубрега, а примаоци тих органа плаћали су за ту услугу и до 100.000 америчких долара. Оптужени, међу којима је и високи званичник Министарства здравља, наводно су зарадили око милион долара у тим махинацијама у 2008. и 2009. години.

Због сумње да се у њој обављају нелегалне трансплантације органа, 2008. године затворена је приватна приштинска клиника „Медикус”. О дешавањима на тој клиници говорио је и известилац Савета Европе Дик Марти, који је, у склопу истраге о трговини органима на Косову и у Албанији од краја деведесетих, истраживао и случај болнице „Медикус”.

У јуну 2011. године тужилац мисије Еулекса подигао је оптужницу против две особе у вези с предметом „Медикус”, под сумњом за трговину органима.

Оптужница је подигнута против Јусуфа Ерџина Сонмеза, турског држављанина, који је у јавности касније постао познат и као „доктор вампир”. Моше Харел, држављанин Израела, оптужен је за кријумчарење људи и организовани криминал.

На почетку суђења, заштићени сведок из Белорусије потврдио је да је био једна од жртава групе лекара и другог особља против којих је покренут судски поступак.

У јануару 2012. године руски истражни органи потврдили су да се међу жртвама трансплантације органа у клиници „Медикус” налазе и држављани Русије, као и да је истрага у тој држави показала умешаност врха косовске власти у нелегалну трговину органима.

Прошлог лета, немачки лист „Шпигл” истражио је исказе две особе које су илегално оперисане на клиници „Медикус” у Приштини и дошао до информације како су криминалну мрежу трговине органима организовале и помагале косовске власти.

Представници Еулекса били су у септембру незадовољни сарадњом с полицијом Турске, која је одбила да поступи по потерници Интерпола и ухапси хирурга Сонмеза. Он је био ухапшен у Истанбулу у јануару 2011. године, али је касније пуштен уз кауцију.

Из Еулекса су навели да је Сонмез прихватио да да изјаву видео-линком пред судијама Окружног суда у Приштини, као и да би у случају доласка на Косово одмах био ухапшен.

Сведок, чије име није објављено, на 40 страница је написао да је асистирао двојици лекара док су вадили срце српском младићу старом око 19-20 година, без анестезије.

Он је описао човека који је преузео извађени људски орган на аеродрому код Тиране и тај опис одговара др Сонмезу. Овог доктора је с трговином органима током сукоба на Косову и Метохији повезала и директорка невладине организације Органс воч, Ненси Шепер Хјуз.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је својевремено да је турски доктор Сонмез недавно побегао из Јужноафричке Републике.

„Због тога што не признаје Еулексов правни систем, ова земља није реаговала на захтев за изручење. ЈАР не признаје Косово и нису могли да га изруче непостојећој држави. Када смо тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић и ја добили ове податке, покушали смо да спречимо његово бекство, али је већ било касно”, навео је Вукчевић.
 
Д. Чарнић
 
Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар