11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 8. април 2013.

5 Милиона сељака подиже тужбу против Монсанта тешку 7,7 милијарди долара

Вашингтон – Подиже се тужба против компаније ради које сваких 30 минута неки сељак почини самоубиство. 5.000.000 сељака тужи Монсанто за 6,2 милијарде евра (око 7,7 милијарди долара).

Разлог? Осим других разлога, попут оног кад је Монсанто одређене пољопривредне регије претворио у „појасеве самоубиства,“ у овом случају је реч о континуираном наплаћивању ауторских накнада које сељаке доводи до финансијског слома.

Сељаци кажу да Монсанто неправедно убире зеленашке профите у читавом свету за обнову семена за жетву, које долази од прошлогодишњих садница.

Пракса чувања семена долази још из древних времена, али Монсанто за то наплаћује огромне накнаде и покушава да уништи овај обичај. Зашто? Зато јер је власник патента за ГМО семе, и осим првог семена, наплаћује и оно из каснијих жетви такође. С временом се рачуни накупљају и сељаци једва успевају да не банкротирају. Због тога разлога је Индија оптужила Монсанто за биопиратство с циљем да их спречи у патентирању живота.

Јане Бервангер, бранитељка сељака, обратила се јавности путем Associated Pressa:

„Монсанту је плаћено када прода семе. Закон даје произвођачима право да више пута саде семе које купе и нигде у свету не постоји обавеза поновног плаћања тог семена. Произвођачи су на удару због накнада на производњу „

Светом је одјекнуло шта се дешава сељацима, посебно у сиромашним земљама где се не могу супротставити Монсанту. 2008. Daili Mail је писао о такозваном „ГМ геноциду“, који је само у 2009. одузео 17,683 живота индијских сељака.Када су схватили да им жетве пропадају, потонули су у економску пропаст, почео је талас самоубистава – често и с Монсантовим инсектицидом.

Како на површину излазе сви злочини Монсанта, даљње тужбе ће имати још више учинка. Кад је у јануару објављена вест о њиховим илегалним радницима који раде попут робља, све је више људи постало свесно да ако Монсанто занемарује своје раднике – зашто би онда бринули о здрављу муштерија. У априлу 2012. друга група сељака је тужила Монсанто за „свесно тровање“ радника које је резултирало разорним урођеним манама.

Хоће ли бескрајне тужбе милиона озбиљно погођених индивидуалаца бити крај Монсанта?


Извор: ВасељенскаТВ

Нема коментара:

Постави коментар