11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 6. август 2012.

Принцеза Јелисавета се одрекла америчког држављанства

 Вашингтон – У Сједињеним Америчким Државама објављена је прва листа за 2012. годину особа које су се одрекле држављанства те земље, а међу 189 особа је и принцеза Јелисавета Карађорђевић.

“Једном верена за (глумца) Ричарда Бартона, она је такође активисткиња за људска права и бивша кандидаткиња за председника Србије.


Према њеној ћерки, глумици из серије “Династија” Кетрин Оксенберг, принцеза сада живи у родном Београду, а одлуку о одрицању од држављанства донела је из ‘емотивних’ разлога, укључујући ‘одлазак кући’”, навео је “Волстрит журнал”.

Како се наводи, сви који су се одрекли америчког држављанства, или постали носиоци “зелене карте” на дуже време, добили су статус трајног боравка у САД. Њихова имена су објављена на кварталној листи америчког Министарства финансија прошлог петка, у складу са законом из 1996.

На листи се налази 189 особа, много мање него на осталима. Неки стручњаци кажу да ће ове године бити више имена на листи, јер постоји шестомесечни размак између одрицања и објављивања истог на листи Министарства.

Америчког држављанства такође су се одрекли ко-оснивач “Фејсбука” Едуардо Саверин и Дениз Рич, бивша жена трговца Марка Рича. Саверин сада живи у Сингапуру, а Ричова је држављанка Аустрије. Ту је и судија Дафне Барак-Ехуд, чији су родитељи из Израела, а која је именована за судију израелског Врховног суда, због чега не сме да има двојно држављанство.

На листи је и британски архитекта и сликар Гинтер Пол Пуешел, рођен у Немачкој.
Свега је неколико људи са листе било вољно да разговара са новинарима “Волстрит журнала” о разлозима свог одрицања од држављанства. Ту су директор “Карлајл групе” Грегори Зелук, власник приватног капитала у “Ј.П. Морган Чејсу” у Хонг Конгу Мајрон Зу, Бредли Фрејжа из компаније “Фајделити ворлдвајд инвестмент” у Азији и Доротеа Ку, адвокат у фирми “Бејкер&Мекензи” у Хонг Конгу.

Више од 80 имена на листи су кинеска, па стручњаци сматрају да су се одрекли држављанства због пореза – највиши порез у Хонг Конгу је 15 одсто, без пореза на капиталну добит, акције или некретнине. Такође, нема ни пореза на зараду у иностранству, осим ако новац не уђе у земљу, за разлику од САД.

За разлику од многих земаља, САД имају порез на “светски” приход. Они који се одричу од држављанства, међутим, не би требало да наведу порезе као разлог, јер би то могло да угрози њихову могућност да се врате у земљу, најмање седам следећих година.


Извор: ВасељенскаТВ

Нема коментара:

Постави коментар