11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 6. август 2012.

Библиотека патријарха Павла ускоро доступна

 Народна бибилиотека Србије, у сарадњи са СПЦ, ради на уређењу личне бибилотеке партријарха Павла која ће ускоро бити доступна јавности, изјавио в.д. управника Народне бибилотеке Србије Дејан Ристић.

Вршилац дужности управника Народне библиотеке Србије Дејан Ристић изјавио је да та установа у сарадњи са Српском православном црквом ради на уређењу личне библиотеке, патријарха Павла који је умро у новембру 2009. године.


Ристић је агенцији Бета рекао да је лична библиотека патријарха Павла, по броју наслова, врсти литературе и издањима штампаним на различитим језицима, изузетна и да ће се релативно брзо наћи "пред очима јавности".

Према његовим речима формиран је интердисциплинарни тим који ради на сређивању грађе, као и личних рукописа и бележака патријарха Павла.

"На бројним књигама су његове белешке, ту су и његови радови које је писао, читав низ књига има посвете наших познатих сународника и личности из иностранства", изјавио је Ристић, и најавио да ће бити штампан и каталог свих издања, штампаних примерака и рукописне заоставштине из личне библиотеке патријарха Павла.

Према његовим речима, Синод СПЦ прихватио је иницијативу Народне библиотеке Србије и наредних недеља требало би да буде потписан протокол о сарадњи, а сређивање личне библиотеке патријарха Павла први је заједнички подухват поводом тог договора.

Протокол ће допринети да стручњаци Народне библиотеке континуирано буду ангажовани на обради и заштити књижевног фонда СПЦ у земљи и иностранству, рекао је Ристић.

Ристић је нагласио да ће потписивањем протокола Народна библиотека Србије и СПЦ обновити сарадњу после четири деценије, а позвао је и друге верске заједнице и традиционалне цркве да размотре могућности сарадње са том установом.


Извор: ИН4С

Нема коментара:

Постави коментар