11111111111111

Претражи овај блог

субота, 26. новембар 2011.

Јеремић:Због "источног Косова" НЕ признању Косова

ЛОНДОН - ШеФ српске дипломатије Вук Јеремић изјавио је да би признање независности Косова било опасан преседан, између осталог и због оних који југ Србије називају "источним Косовом".

"Управо зато нећемо признати Косово", рекао је синоћ Јеремић, у дискусији после предавања на лондонском Ројал холовеј универзитету, одговарајући на једно од питања из публике.

Особа која, како се испоставило, није студент питала је министра и када је Косово тачно постало део Србије, на шта је он одговорио да је "Косово постало део Србије, када је Србија постала део Србије".
Јеремић је такође подсетио да је Бадинтерова комисија јасно прецизирала, када је дошло до распада Југославије, да су границе бивших република границе нових држава.

Одговори министра на ова питања пропраћени су аплаузом студената, који су министру поставили низ интересантних питања, а многа су се опет тицала Косова.

Једно од њих односило се на интервенцију НАTО 1999. на шта је Јеремић одговорио да је она, по његовом мишљењу, била опасан преседан за међународни поредак јер је предузета без сагласности Савета безбедности УН.

"Дванаест година након тога још се бавимо питањем Косова и оно је далеко од решења и још нам треба времена да извршимо 'детоксикацију' политичких подела и анимозитета које је она изазвала", констатовао је министер.

Јеремић је такође истакао да је нелегалним проглашењем независности Косова "учињена лоша услуга и Србима и Албанцима", а такође и покушајем да се наметне Ахтисаријев план.

Tај план је, подсетио је, шест пута изношен на гласање у Савету безбедности УН и свих шест пута није прошао, а сама чињеница да је изнет на гласање потврда је да је неопходно да га усвоји Савет безбедности.

ШеФ српске дипломатије је указао да многе земље које имају проблем са сепаратизмом не желе да признају независност Косова, не због Србије, него због себе јер би то био "позив на сепаратизам".

Међутим, додао је, Србија каже не сепаратизму, али не и преговорима, а решење је могуће тако да не буде ни победника ни поражених.

Јеремић је, у одговору на друго питање- о "дискриминисанима и онима који дискриминишу" истакао да су Срби висе пута у историји били дискриминисани, а да су Албанци "били у тешком положају за време Милошевића", истичући да је "ера МИлошевића за нама" и да Србија већ низ година има демократску владу која има одличне резултате у поштовању људских права и права мањина.

Одговарајући на питање о евроинтеграцијама, Јеремић је навео да је мишљење и жеља Србије да се прикључи ЕУ породици, али ако се то не деси, морамо наћи начин да живимо даље.

Говорећи о односима са Хрватском, он је казао да проблеми још постоје, али и истакао да за обе земље нема просперитетне будућности без сарадње.

На питање о сарадњи Србије и Русије, Јеремић је рекао да је она део троугла Запад, Исток, Југоисток (Tурска) у којем Србија позиционира своје интересе.

Русија је, рекао је он, земља традиционално културно и историјски блиска Србији, земља која Србију подржава кад је реч о Косову и са којом немамо отворених питања.

Русија је такође отворена према чланству Србије у ЕУ, а за њу нас веже и енергетика, подсетио је министер.

Јеремић је на престижном лондонском Ројал холовеј универзитету одржао предавање на тему "Балкан у време стратешког прилагођавања".

Извор: ТАНЈУГ

Нема коментара:

Постави коментар