11111111111111

Претражи овај блог

петак, 27. април 2012.

СТАРАЦ ПАЈСИЈЕ СВЕТОГОРАЦ - ПОВРАТАК БОГУ СА ЗЕМЉЕ НА НЕБО (III)


                         - Ако желиш да будеш исихиста и останеш у исихији, створи унутрашњи мир кроз спољашњи немир и добре помисли.
***
             - Почетник који се удаљава од братства да би био исихиста личи на незрелу смокву која отпада од стабла и пута млеко; очигледно још има потребу за млеком.
***
            - Некада су наши оци имали више борбеног духа. Више су постили и јели само наквашен хлеб, и зато су били светији и телесно здравији. У наше време избегавамо аскезу и наквашен хлеб и постајемо и сами сирови. И кокош кад не би чепркала и запоставила своју гојазност, полетела би и не би била плен јастреба
***
            - Натоварили смо пуну торбу на себе и питамо се кад ћемо се ослободити. Колико онда више преједањем доприносимо сталном ношењу терета који се зове сувишна тежина, а која је штетна и по здравље.
***
            - Аскета гледа на скелет свога тела као на пријатеља душе који помаже њеном освећењу; док ухрањен човек од тела прави непријатеља души и ратује против њега. тада лукави само чека прилику да му убаци блудне помисли.
***
            - После поста сладак је хлеб. После бдења сладак је сан. После умора и тврд камен нас боље одмара него фотеља.
***
            - Све што се више избегава утеха од људи утолико се више приближава утеха божанска.
***
            - Кад би људи живели скромно, јеванђелски, у Христу, духовно би се наслађивали Христом, и не би их гушила узнемиреност овога света толико да се трују лековима и бивају као биљке.
***
            - Повољности су у људском животу прекорачиле границу и постале тешкоћа. Умножиле су се машине, умножилиа се расејаност, и сам човек је постао машина. И сад, машине и гвожђе господаре човеком, зато су и људска срца постала хладна и гвоздена.
***
            - Развој света са овом грешном слободом донео је духовно ропство. Духовна покорност вољи Божијој је слобода душе, а духовна истрајност доноси божанску сигурност.
***
            - У складу са послушншћу послушника одговорност сноси и духовни отац.
***
            - Почетник је као празна магнетофонска трака; одговорност ће се тражити од духовника.
***
            - Послушност није у спољашњем потчињавању послушника, него да своју мисао вољно потчини духовнику.
***
            - Послушност није у спољашњем потчињавању послушника, него да своју мисао вољно потчини духовнику.
***
            - Онај ко држи до своје воље одбија вољу Божју и спречава божанску благодат.
***
            - Смирен човвек, будући да нема своју вољу и егоизам, прима божанско просветљење. И пошто смирено прима и савете постаје филозоф.
***
            - Да би се неко потчињавао требало би или да поштује или да се боји другога. Потчињавање из поштовања је духовност, а из страха војничка дисциплина.
***
            - Ако свако од нас не исправи себе да би умножио добро, како ће добро опстати на добар начин?

***
            - Немојте самољубиво присиљавати себе више него што је у вашој моћи, јер то оптерећује. Христос је нежни отац а не тиранин, и радује се марљивом труду.
***
            - Ако не можемо да се боримо много или нимало можемо барем то смирено признати и запросити милост Божју. Ако би нам чак непризнавање и помогло, ни то нам Христос не би тражио.
***
            - Да би неко чуо божанску поруку Речи Божје у циљу промене, треба и сам да подеси дугме на ту таласну дужину коју кроз јеванђеље одашиље Христос, и да са страхопоштовањем примени Његове заповести.
***
            - Једно је страхопоштовање а друго побожност, као што се и Источна богобојажљивост разликује од Западне европске побожности. Јер је богобојажљивост од благодати, а побожност од људског мозга.
***
            - У наше време кад постоји хаос у људској памети, запоставили смо светоотачке списе и прихватили се часописа који нас још више збуњују. Заборавили смо и св. Јеванђеље и устемили се на Крмчију, и искусни и неискусни. Зато се нагиње свети брод, наша Црква.
***
            - Добро је да монах чита духовне књиге, али је боље да их примењује, да духовно живи.
***
            - Прави човек није онај ко води праве разговоре, него онај ко исправно, јеванђелски живи.
***
            - Некад су људи у свом животу имали исправност, искреност, част итд. а матерјалне ствари су биле јефтине. У наше време, на жалост, се изгубила исправност а поскупеле матерјалне ствари.
***
            - Некада су хрићани на почетку сваког посла чинили знак крста, а при озбиљнијим пословима су се и молили. А сад већина нас не само што се немоли за важне ствари, него на то и не помишљамо, и тако други страдају од наше непромишљености.
***
            - Свака добра помисао што долази у људси ум јесте одозго, од Бога. А само оно што кијавицом излази из нашега носа јесте наше.
***
            - Било да је човек огледало, било поклопац од конзерве, без сунчевих зрака неће заблистати.
***
            - Немојте се жалостити ако имате неке наследне мане, али нити да се поносите на наследне врлине, јер ће Бог испитати дело које је учинио човек свом старом човеку.
***
            - Ако попустљив карактер један пут помогне у духовном напретку, срдит карактер помаже више. довољно је само енергију срџбе окренути против зла и душевних страсти.
***
            - Као што око иконе у дуборезу има пуно посла, тако и око људске душе  има бескрајно много труда, све док се очи душе не очисте и постану телескопи.
***
            - Ако поникад не налазиш човека у коме би се духовно огледао, удаљи се мало од келије и погледај себе са тог одстојања као другу личност, и видећеш довољно недостатака.
***
            - Ако човек не позна свог старог човека да би се природно смирио, његово смирење у том случају неће бити трајно стање у којем ће се задржати божанска благодат.
***
            - Немој циљати да постанеш духовник, јер и као помисао је промашај, нити да будеш духовник ако ниси послушник.
***
            - Ако си самог себе учинио капетаном брода а ниси претходно био обичан морнар, посаветуј се барем са искусним морепловцима да се не би потопио са својом посадом.
***

- Oнај ко тежи ка звањима бориће се сам целог живота. Онај кога људи унапређују људи ће му и помоћи. Онај кога Бог посведочава, Бог ће му и помоћи.
***
            - Ако је неко од нас стараца мало духовно чудан, немојмо тражити слепу послушност од монаха да не бисмо сви пали у провалију, као што и каже писмо: ''Ако слепац слепца води, оба ће у јаму пасти'' (Мт. 15, 14)
***
            - Немојте журити са доласком у манастир пре него што одстраните своје световне бриге, ако хоћете да правилно функционишете у братству.
***
            - Пре него што се удаљиш из света учини једну срдачну молитву Христу, а родитеље и браћу повери Богу, и надаље их се више не сећај јер је тада христос дужан да брине о њима.
***
            - Почетник који се сећа родитеља и браће спречава божанску помоћ. Ако се још сећа и света, врло брзо ће заборавити све муке које је претрпео да се одвоји од света.
***
            - Ако не можеш да се одвојиш од света, потруди се барем да одстраниш у себи световани начин мишљења.
***
            - Тешко је искључити свет из нас ако се ми не искључимо из света.
***
            - Тешко је задобити божанску љубав ако се не одстрани љубав према малој породици, да би се ушао у велику заједничу породицу Адам, тј. Бога.
***
            - Живахног и поносног младића старац не треба одједном да смирује, јер ће из њега избијати младице као из младог дрвета које лучи пуно сока када се превише орезује.
***
            - Иако је твоје духовно дрво мало и његове гране ниске, прими духовну брану и ограничавање с радошћу да те које не козе не би обрстиле и постао бескористан. Буди стрпљив да би духовно узрастао и хранио својим плодовима и освежавао својом сенком.
***
            - Телесна борба није препрека младом човеку који жели да постане монах, довољно је да не размишља о браку. Са мало аскезе, поста, бдења и молитве тело се покорава духу, наравно, ако постоји смиреноумље. Истовремено, својом борбом и небеску плату.
***
            - Немојте покушавати са монаштвом ако вам срце није потпуно ваше, јер ће покушај бити промашај.
***
            - Млад човек који сво своје срце предаје Христу и с поверењем се предаје искусном духовном старцу, брзо са себе свлачи старог човека, као што се млад кромпир лако љушти. Док човек у годинама ако није скроман и смирен личи на матор кромпир који се тешко љушти. Па и кад се скува мора се љуштити док је врућ.
***
            - Највећи парастос за свет и наше претке, јесте наш духовни напредак, јер тада стичу право на божанску помоћ, док, од нашег нечасног живота тродупло пате.
***
            - Највећи и најбољи роитељ је онај човек који се духовно препородио и помаже духовном препороду деце да би утврдили своје душе за рај.
***
            - Они који су се родили као инвалиди или то постали од других, или својом непажњом, ако не гунђају него смрено славе Бога и живе у Христу, међу исповеднике ће их уврстити Бог.
***
            - Добри Бог је сав усрдан и саосећајан је и са нашим ништавним приносима. Док му људи једемо сладак мед, Богу приносимо восак, и Бог се радује нашем приносу!
***
            - И док Бог отпацима и ђубретом храни дрвеће које нам даје лепе мириљиве плодове, и даје нам изобимно свој благослов, ми јадни људи својом незахвалношћу док се хранимо лепим плодовима и правимо од њих ђубре, још смо, на жалост и горди.
***
            - Сви људи уживају обилне благослове Божје, али мало њих је захвално Богу и задовољно и радосно у Христу.
***
            - Многи људи имају све, али имају и тугу недостатности, јер им недостаје Христос.
***
            - Духовно дете не би требало да даје духовна права никоме осим свом старцу, нити да световњак прича о својим помислима и понижава се. Зато што може бити душевно повређен од  људи (који не познају велику врлину смиреноумља.

Рођење Богородице 8. 9. 1980.

Кутлумушка келија ''Панагуја''
 Света Гора
Монах Пајсије

Превео са грчког

Нема коментара:

Постави коментар