11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 26. април 2012.

СТАРАЦ ПАЈСИЈЕ СВЕТОГОРАЦ - ПОВРАТАК БОГУ СА ЗЕМЉЕ НА НЕБО (II)



- Јадне животиње су боље у понашању од безоћајних људи, јер бивају власништво и предусретљивих и немилосрдних, непристрасно се подвргавају тешким радовима и трпе без роптања и награде. То значи да су нас надишле у сиромаштву, тпељењу и послушности.
***
             - Већу љубав има човек који смирено узима грех свог ближњег него онај који носи терет свог сапутника.
***
            - Прихвати неправду као велики благослов, јер тако добијаш небески благослов. Ипак, немој желети неправду јер то може бити прикривена ''племенита'' злоба.
***
            - Кад си обесправљен немој говорити: ''Нека га Бог казни'', јер тада притварно племенито падаш.
***
            - Човек који ти тражи искрен опроштај кад погреши, опрости му добровољно сваки пут кад погреши и присно га воли. А препреденог који ти, тобоже тражи опроштај како би остварио своје намере, а затим и тебе увуко у воја злодела која штете и душама других људи, опрости му седамдесет седам пута, а надаље да га волиш на одстојању и да се молиш за њега.
***
            - Радосно прихвати неправду ако не штети души. Све што је човек духовнији толико мање права има у овом животу, јер ствари правде чува Христос у небеском животу.
***
            - Све што се тело више труди за Христа утолико се душа више радује близини Христовој, и помоћ човека својим ближњима биће плоднија јер је тада духовнија.
***
            - Састрадални човек се ставља на место болесног, моли се, теши, и сам бива награђен од Христа божанском утехом сагласно свом болу. Док, немилосрдни који покушава да заузме место другога, по заузећу бива и сам обузет душевном муком проживљавајући део пакла у свом животу.

***
            - Кроз нашу љубав према ближњем крије се наша велика љубав према Христу. Кроз наше побожно поштовање Богородице и светих крије се наше велико страхопоштовање према Христу и Тројичном Богу.
***
            - Да би се човек уздиго треба прво да полети, односно да одбаци душевне страсти и матерјалне ствари сиромашнима, јер тамо где је матерјално богатство тамо је и духовно сиромаштво.
***
            - Сиромашног човека сажаљева и саосећа чак и разбојник, док багаташа разбојник чини сиромашним на неугодан начин. Добро је да човек самог себе, кроз јеванђеље Христово, лиши поседа да би наследио Његово Царство небеско.
***
            - И пошто ће небески живот људи бити анђелски, неки ревносни младићи тај живот започињу овде постајући монаси и живећи девичански, сиромашно и покорно.
***
            - Једна је схима монаха и манастирског живота. ''Нема мушког и женског?'' (Гал. 3, 28).
***
            - Да би се развио монашки начин размишљања у нашем срцу мора претходно наш световни начин размишљања умрети и постати земља. А да би умрле страсти треба размишљати о смрти и суду. Треба ревносно састрадавати Христу који је страдао до смрти да би нас искупио.
***
            - Добро је да монах умре у покајању, али је боље да умире стално кајући се.
***
            - Онај ко познаје велику вредност анђеоске схиме не стреми другим вредностима.Ако будеш прави монах анђелски ћеш се радовати и на земљи и на небу. У супротном, људи из света ће те исмејати а анђели ће се ожалостити.


***
            - Монах који живи световно је паћеник и несрећник у животу. А и за Христа ће бити потешкоћа где да га уврсти у другом животу, са монасима или световњацима.
***
            - Монах јесте светионик на стенама али није лампа за свет.
***
            - Када монах Христа ради непримећује људе, тада види многе људе и богоподобно помаже молитвом у стварима које нису по људској мери.
***
            - Монаси су бежична веза устројства наше Цркве, и то је разлог њиховог удаљавања од буке света, не би ли имали бољу везу са Христом у молитви и тако помогли свету.
***
            - Ако монах надмено пореди себе са световњацима постаће и сам световњак. Ако понизно  проси милост Божију и бори се, и сматра све људе добрима и светима, тада опонаша светитеље.
***
            - Да би се душа духовно обновила човек се мора распети и умртвити страсти, пре свих егоизам који је анархично дете гордости што смета божанску благодат и унаказује лице човеково.
***
            - Да би монах духовно напредовао треба да запостави логику, да се понизи и служи срцем. А да би монахиња напредовала треба да острани завист итд..., да се духовно омужеви, а испред да иде логика како би контролисала срце.
***
            - Немојте сматрати губљењем времена духовни рад над самим собом, јер је то претпоставка ваше духовности и стварна помоћ ближњима.
***
            - Пазите да не бринете о угледу јер он може постати највећи непријатељ вашег тиховања. Оно што је монаху потребно јесте да посебно пази да не створи добар глас о свом духовном животу, јер тако, због похвала света, губи плодове свог труда. А чак и од немарног живота (будући да је пао у очима света), може се изравнати и понеки грех.
***
            - Када човек учини добро и то обзнани, и поноси се тиме, одмах га обезврењује и безразложно се умара и мучи.
***
            - Монах који световно размишља изгледа да је пгрешио пут, јер, пошао је за Христом а душа му је још у свету.
***
            - Монаси који се баве сувишном градњом и зидањем показују да су овоземаљски. Цигла - тестера и нимало божанског ума.
***
            - Просте зграде и скромне ствар умно одводе монахе у пећине и оскудне испоснице наших светих отаца, што је духовна корист. Док раскошне зграде подсећају на свет и чине монахе световњацима у души.
***
            - Атонски светитељи су били људи као и ми. Атос је био врлетна планина као и друге планине. Ревносно се подвизавајући наши оци су постали свети и осветлили ову планину која је зато названа Светом Гором, и ми смо сада поносни што смо свтогорци.
***
            - Наши оци су осветлили пустињу и претворили је у духовну државу, а ми је, на жалост, претварамо у световну државу.
***
            - Било какав световни поредак у монаштву је један велики духовни беспоредак.
***
            - Немој покушавати, брате, мирну пустињу да прилагодиш себи световном, него поштуј пустињу да би ти помогла својим миром да се и ти смириш од својих страсти и обрадујеш се Христом.

-----------------------------------------------
 СТАРАЦ ПАЈСИЈЕ СВЕТОГОРАЦ - ПОВРАТАК БОГУ СА ЗЕМЉЕ НА НЕБО (I)

Нема коментара:

Постави коментар