11111111111111

Претражи овај блог

петак, 19. јануар 2024.

КРШТЕЊЕ ИСУСА ХРИСТА – БОГОЈАВЉАЊЕ

КРШТЕЊЕ ИСУСА ХРИСТА – БОГОЈАВЉАЊЕ
Свети Јован је живео у пустињи  јудејској. Ту је он постио и Богу се молио. Много народа је долазило да га види и чује. Он је учио да буду бољи, јер је Спаситељ већ дошао, па ко се не поправи, неће га 
увести у Царство Небеско. Када су људи чули шта он говори, било им је жао што су Бога вређали и кајали су се, а Јован их је крштавао у реци Јордану.

            Када је Христос напуниио тридесет година, дошао је на реку Јордан да Га Јован крсти. Осећајући својим духом да је пред њим обећани Месија, Свети Јован га дочека овим речима: „Ти треба мене да крстиш, а ти долазиш мене да ја тебе крстим“. Исус му одговори. „Остави сад то, јер нам треба испунити сваку правду“.

            После овх речи Христос уђе у Јордан. Тада се над њим отвори небо и Дух Свети сиђе на Исуса у виду голуба (заблистао је у облику голуба над главом Исуса Христа). Истовремено са неба се чуо глас Бога Оца који је рекао: „Ово је Син мој љубљени. Он је по мојој вољи“.

            Када се Христос крстио, јавио се Бог у Три Личности. Бог Отац је говорио са неба. Бог Син се крстио у реци Јордану. Бог Дух Свети силазио је са неба на главу Христову. Због тога тај дан зовемо Богојављање.

            Православна црква празунује Богојављање 19. јануара (6. јануара по старом календару).

            Света Црква установила је Свету тајну крштења за свако људско биће. Крштењем се постаје члан Христове Цркве и душа се чисти од свакога греха. Крштењем се постаје чедо Божје.

            После крштења отишао је Исус Христос у пустињу да се постом и молитвом припреми за свој Богочовечански рад. У пустињи је провео четрдесет дана, па је потом почео да проповеда своју Божанску науку.

БОГОЈАВЉАНСКА ВОДИЦА

            На Крстовдан (уочи Богојављења) и на сам празник Богојављења, после Свете литургије, врши се велико освећење воде у храму, или у порти храма.

            Ова вода се узима и носи се кући. чува се као чудотворна света драгоценост. Никада се не квари, без обзира на временску дужину чувања. На сам Дан Богојављења може се са њом попрскати сваки кутак у кући, али у све друге дане ништа се не сме прскати њоме,  њом се кропи кућа ради освећења и заштите од демона и свих других нечистих сила.   Пије се преко целе године ради исцељења и заштите од свих болести, очишћења од злих страсти и ради опроштаја грехова, и очишћења душе и тела.

На дан Богојављања верници се поздрављају са : Бог се јави – Ваистину се јави или са Христос је јави – Ваистину се јави!


Тропар, глас 1.
Док си се Ти, Господе, крштавао у Јордану, показа се Света Тројица, јер Родитељ (Отац) гласом сведочаше о Теби називајући Те љубљеним Сином, а Дух у облику голуба, потврђиваше речи, Христе Боже, који си се јавио и свет просветио слава Теби!

Кондак, глас 4

Јавио си се данас Васељени Господе и светлост Твоја обасја нас који Ти певамо: Дошао си и јавио си се, Светлости Неприступна.
 
„Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi   
 
#Богојављање, #Bogojavljanje, 


Нема коментара:

Постави коментар