11111111111111

Претражи овај блог

петак, 27. април 2012.

Протест Црквене општине новосадске због косидбе на Новом гробљу на Побусани понедељак

bigger_2012-04-24.jpg Црквена општина новосадска упутила је протестно писмо Јавном комуналном предузећу Лисје због понижавајућег односа његове управе и службеникâ према православним верницима.

На Побусани понедељак, 23. априла 2012. године, на Новом гробљу у Новом Саду, ЈКП Лисје организовало је акцију кошења траве употребом бучне механизације, реметећи тако молитвену атмосферу тога дана.


На Побусани понедељак или Ружичало православни верници са својим свештенослужитељима излазе на гробља да би се помолили за душе својих најдражих, објављивајући им радосну вест Васкрсења. Тим древним обичајем исказује се љубав и поштовање према умрлим сродницима са којима желимо да поделимо радост највећег хришћанског Празника.

Овај дан је, уз задушнице, време када православни хришћани излазе на гробље, а његово празновање бива увек у понедељак после Антипасхе - Томине недеље.
Овај немар или намерно вређање православних верника само је наставак и потврда непоштовања према већинском православном становништву, које је и раније пројављивано кроз игнорисање молби да се крст, као хришћанско обележје, постави на молитвени простор на Новом гробљу и да се гробнице упокојених православних хришћана постављају у правцу истока.

Протестно писмо достављено је управи ЈКП Лисје у уторак, 24. априла. У њему се од госпође Зорице Бајкин-Јовановић, директора овог предузећа, тражи хитан пријем представникâ Црквене општине новосадске и јавно извињење православним верницима.

Пошто од пријема и извињења нема ништа, Црквена општина новосадска и православни верници у Новом Саду мораће да се обрате институцијама за заштиту људских и верских права.

Овде можете прочитати ПРОТЕСТНО ПИСМО Црквене општине новосадске управи Јавног комуналног предузећа Лисје.

Фотографије
 
Нови Сад, 27.04.2012 - Информативна служба Епархије бачке

Нема коментара:

Постави коментар