11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 27. април 2023.

Спирулина - "суперхрана" са највећим процентом протеина

Спирулина - "суперхрана" са највећим процентом протеина
Зелена алга из тропских језера заслужено се нашла на списку најпопуларнијих намирница присталица здраве исхране. Захваљујући њој наш организам добија више снаге и постаје издржљивији, а који су то још бенефити на којима можемо захвалити спирулини?

Врста цијанобактерије коју називају још и зеленом алгом главни је кривац за популарно "цветање воде" у језерима, а у продавницама здраве хране ова алга већ низ година заузима почасно место због састава богатог микроелементима. Али, како се једна алга нашла у нашој исхрани? 

Средином 20. века европски етнографи открили су да припадници племена канебу које живи на обалама језера Чад у своју храну додају спирулину, а додатним истраживањем утврђено је да је она намирница са највећим садржајем беланчевина на свету - чак 60 процената ове алге чине протеини!

Спирулина - "суперхрана" која даје снагу и повећава издржљивост

Спирулина се због својих бенефита по здравље са правом може називати "суперхраном" - захваљујући високом садржају беланчевина она повећава издржљивост организма, те је у исхрани препоручљива готово свима, а нарочито спортистима: постоје чак и научна истраживања која показују да је спирулина способна да увећа снагу и убрза процес регенерације мишићног ткива. Такође, она је и природан извор бета-каротена, витамина А, витамина Б групе и гвожђа.

Спирулином против анемије и високог крвног притиска

Дефицит хемоглобина и еритроцита (црвених крвних зрнаца) у крви главни су узрочник анемије, која се може издвојити као симптом многих других обољења: често је присутна код старијих људи, али и младих жена које током менструалног циклуса губе веће количине крви. Истраживања су показала да је спирулина "страх и трепет" за анемију и да повећава ниво хемоглобина у крви.

У једном од научних испитивања утврђено је и да је употреба спирулине у трајању од свега шест недеља довело до снижавања систолног и дијастоличког притиска, а испитаници су имали само један задатак: да свакодневно током периода испитивања у своју рутину укључе 4,5 грама праха спирулине.

Моћан антиоксидант и противупално средство

Антиоксиданси су веома важни за наше здравље с обзиром да нас штите од хемијских процеса који доводе до хроничних запаљења, превременог старења, али и онколошких обољења која "вребају" на сваком ћошку. Основни антиоксиданс у спирулини је фиколианин, а управо је он и заслужан за смарагдно-зелену боју ове чудотворне алге.

Како користити спирулину у исхрани

Спирулина се може пронаћи у готово свакој продавници здраве хране, али и у боље снабдевеним супермаркетима, те уколико желите да ову чудотворну алгу укључите у исхрану, нећете имати потешкоће у њеном проналажењу. Као правило, продаје се у облику праха јарко зелене боје, а њено дозирање најбоље је утврдити заједно са нутриционистом, који ће на основу ваших показатеља препоручити адекватну дневну дозу. Најчешће се употребљава ујутру, у дозама од 5 до 10 грама и обавезно на празан стомак - на тај начин најбоље се усвајају њени хранљиви елементи. Након две недеље непрекидне употребе препоручује се и кратка пауза - таман толико да се организам одмори.

  „Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi        

#алге, #протеини, #здравље, #спирулина, #исхрана, #alge, #proteini, #zdravlje, #spirulina, #ishrana,

Нема коментара:

Постави коментар