11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 16. фебруар 2021.

МОЖЕ ЛИ ХРИШЋАНИН БЕЗ ЦРКВЕ?

МОЖЕ ЛИ ХРИШЋАНИН БЕЗ ЦРКВЕ?
Ближњи ми често приговарају што идем у цркву на свету Литургију. Нарочито, ако ми се нешто лоше догоди, говоре ми: "Ето, идеш стално у цркву, а види шта ти се дешава у животу!" Понекад, под притиском околине, и сам помислим исто. Посумњам у моћ свете Литургије и корисност редовног одласка у цркву. Може ли неко бити хришћанин, а да не иде редовно у цркву? Како себи и људима у окружењу да покажем, да је важно одлазити у цркву на свету Литургију?

Исус је људима проповедао у причама. Да ли хришћани могу без цркве, показаће следећа прича:

Један парохијан престао је да иде у цркву.

Раније је сваког викенда одлазио. Време је пролазило и свештеник одлучи да га посети. Дошао је у његов дом; врата су била отворена и свештеник је ушао.

Бивши парохијан седео је сам поред камина. Угледавши свештеника, климну главом у знак поздрава и руком му показа место да седне.

Сместивши се удобно, свештеник поче да посматра дивну игру пламенова у камину. Ћутали су обојица.

Након неколико минута свештеник изненада устаде, узе клешта и са њима дохвати један пламени угарак, те га стави у страну, далеко од јединствене ватре. Затим поново седе. Ћутање потраја.

У међувремену, издвојени угарак престао је да пламти, снага му је јењавала и ускоро постаде хладан и црн. Свештеник устаде поново и клештима врати угашени угарак у ватру. Тренутак касније, он је поново почео да гори заједно са другима.

Остављајући клешта, свештеник, у тишини, крену ка вратима кад на прагу чу речи: "Хвала за посету и проповед у камину. У недељу ћу сигурно доћи."

Духовни одговор дао:

Протопрезвитер Милан Ристивојчевић

#црква, #хришћанин, #цркваУб, #crkva, #hriscanin, #crkvaUb, 

 

1 коментар:

  1. Predivna prica pouka za citav zivot za nas pravoslavne da ne mozemo jedni bez drugoga. Hvala vam na ovoj zivotnoj pouci.

    ОдговориИзбриши