11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 15. фебруар 2021.

Владика Јоаникије: Да Божија љубав постане смисао нашег живота и свакога сусрета (ВИДЕО)

Владика Јоаникије: Да Божија љубав постане смисао нашег живота и свакога сусрета

На Сретење Господње, Свету архијерејску литургију у Храму Светог Василија Острошког у Никшићу, служио је Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије.

Владика је бесједио о празнику сусрета Бога и човјека, Светог Симеона Богопримца и Господа и Спаса нашега Исуса Христа. Он је подсјетио да су Свети праведни Јосиф и Пресвета Богородица испунили јудејски обичај увођења мушког дјетета у Храм 40. дана од рођења, а притом је био обичај да се принесе нешто у храму, а ови скромни родитељи су принијели двије голубице. “Ништа посебно, рекло би се, ту није могло да се догоди, али у том једноставном обичају, догодило се нешто изузетно”, рекао је Бладика, нагласивши да је Дух Свети покренуо свештеника Господњега Симеона да дође тада у Храм. 

“Када Га је узео на руке, а ко зна колико је овај старац тих обреда у свом животу учинио и колико је дјеце примио у своје наручје, али када је примио Богомладенца Христа, он је видио да се пророштво испунило и да је примио у наручје Спаситеља свијета, Цара над царевима”, рекао је и додао како је старац изговорио ријечи које помињемо на свакој вечерњој служби: “Сада отпушташ у миру, слугу свога, Господе…”
 

Владика је напоменуо да је Господ Светог Симеона и са њим Свету Ану пророчицу овјенчао вијенцем Своје славе, додавши да је то показатељ да ће сви који живе честито и побожно, бити награђени. 

Осврнувши се на име самог празника, Сретење, Владика је рекао да се све оно добро у нашим животима налази у сусрету.

“Када идемо у госте, у сусрет пријатељу, гледамо да понесемо дар, да се наредимо и да одемо расположени, иако имамо сјекирација и тешкоћа, али кад идемо пријатељу гледамо да се свега тога ослободимо и да понесемо рарадост човјеку са којим се срећемо”, рекао је Владика и додао да је онај који уноси радост у наш живот Богомладенац Христос, зато се сабирамо око Њега, око Његовог престола.

 

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Нема коментара:

Постави коментар