11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 16. фебруар 2021.

Више од осам векова чокоти засађени руком Светог Стефана Немање се умножавају и дају плода у Великој Хочи

Више од осам векова чокоти засађени руком Светог Стефана Немање се умножавају и дају плода у Великој Хочи

Снег који у последња три дана пада у Ораховцу и Великој Хочи и веома ниске температуре нису спречиле вредне виноградаре да на Трифундан ујутру оду у своје винограде и ,,закроје“ тј.орежу прве
чокоте и тако симболично започну овогодишњу радну годину. А та радна година трајаће до октобра месеца или, како старији виноградари кажу девет месеци, колико и мајка носи дете у утроби, и обухвата све послове који се изводе у виноградима од орезивања до бербе.


На литургији у капели Светог Трифуна у Великој Хочи, коју је служио парох великохочански протојереј ставрофор Миленко Драгићевић уз саслужење ђакона Милана Станојевића из Ораховца, окупили су се мештани Велике Хоче и Ораховца. Узнета је молитва и обављено освећење славског колача који је у име општине Ораховац принео Зоран Грковић, а за наредну годину да буде домаћин пријавио се Александар Мицић председник Привременог органа ораховачке општине, којој је Свети Трифун крсна слава. 


Отац Миленко је честитајући празник игуману и братији манастира Дечани, представницима општине Ораховац и окупљенима на литургији у беседи казао:

-Господ, преко наших светих Немањића, засади два винограда на земљи Господњој званој Метохија, један у Големој Очи горњој, један у доњој и ти чокоти се осам векова умножавају и у Големој Очи и око Оче где су имали винограде многи наши манастири почевши од светога Хиландара до Дечана, Девича, Пећке Патријаршије, Марка Коришкога и других.То говори да у овом дечанском метоху, Великој Хочи, тече без престанка вино више од осам векова. Ми мештани Велике Хоче и Ораховца негујемо и данас дању користимо те чокоте за размножавање и умножавање винограда, али и на благослов свих нас који тренутно живимо на овој земљи Господњој, која нас је чувала и сачувала до данашњег дана, а верујмо, надајмо се да ће нас сачувати и у будуће. Имајмо љубав према свима и према непријатељима како бисмо их љубављу вратили на пут покајања и спасења, да се уразуме, да нам не руше цркве и гробове него да се и они врате на пут правде и спасења и да служимо Богу сви заједно како је то некад било у добру. Нека Господ Бог и ове винограде и све нас сачува овде али и све остале да дођу и да их причекамо и дочекамо, ако да Бог.


Отац Миленко је рекао да је ,,ова болест,,(корона) спречила да се народ окупи у већем броју као ранијих година и гости са разних страна дођу, али даће Бог да и ово прође па да се традиција настави. Честитајући славу и оцу Кирилу, који као дечански монах служи и брине о виноградима манастирским у Великој Хочи, отац Миленко је позвао окупљене да заједно са манастиром сачувају земљу Господњу.

- Ја вас, као парох, позивам да сачувамо ову земљу Господњу, да је не продајемо, већ да је предамо онима који долазе после нас, а имамо хвала Богу коме да је предамо да нас Бог сачува до будућега века-казао је у беседи отац Миленко. 


По завршетку литургије, део окупљених се упутио ка дечанском винограду где је отац Кирило уз саслужење ђакона Милана принео молитву за почетак радова у винограду и симболично, поливши их прошлогодишњим вином, орезао пар чокота.

Исто тако су и остали виноградари у својим виноградима унакрст орезали по пар чокота, а потом наздрављали чашом вруће ракије уз погачу и мезе. 

Традиционално су се и у једном од винограда у близини Ораховца окупили виноградари, њих петнаестак различитих старосних доби. После обављеног обичаја орезивања, заједно су за трпезом постављеној у малој виноградарској кућици, преломили погачу која се из године у годину као благослов преноси са једног на другог домаћина. Од овогодишњег домаћина Славише Грковића из Ораховца домаћинства се прихватио пријатељ из Косовске Митровице Бојан Стевановић.

Оливера Радић

2/16/2021

Извор: Православие.ру


#великахоча, #хоча, #velikahoca, #hoca, #cokot, #чокот,

Нема коментара:

Постави коментар