11111111111111

Претражи овај блог

субота, 1. фебруар 2020.

Може да траје и до месец дана: Ако се прехлада "носи на ногама", већа је могућност компликација. Најопасније занемаривање бактеријских упала

Продужени симптоми аларм су за одлазак лекару. Исцрпљен организам лако нападају бактерије и вируси


УКОЛИКО због обавеза не прележите прехладу, можете да очекујете да ћете се борити са непријатним симптомима чак месец дана. Лекари кажу да исцрпљен организам лако нападају бактерије, а
неретко је продужено трајање симптома прехладе последица новог вируса који се накалемио на постојећи. При томе, како такође, истичу лекари, нема правила да ли сте стари или млади. Сви који вирусну и бактеријску инфекцију "носе на ногама" у ризику су да болују дуже од очекиваног времена.

Докторка Снежана Кушљевић, специјалиста опште медицине Дома здравља Палилула, каже да се одрасли јављају лекару тек када имају изразито високу температуру данима и када отежано гутају:

- Када нема ових тешких симптома, оболели се најчешће лече чајевима и витамином Ц и спремни су тако да издрже пет до седам дана. Међутим, стање прехладе праћено цурењем носа, умором и благом температуром, може да потраје. Често се на један вирус надовеже други, а уз то могу да се појаве и бактерије које узрокују синузитис или бронхитис.

Уколико су узрок продуженог трајања прехладе вируси, трајних последица на организам углавном нема, али уколико се појаве бактерије, може да буде опасно.

- Најопаснија бактерија је стрептокок - каже др Кушљевић. - Ако се не лечи, може да доведе до оштећења на плућима, срцу и зглобовима. Зато би сви они који се суочавају са стањем продужене прехладе требало да дођу на преглед код лекара, јер на основу скупа симптома лекар може да процени о којем проблему је реч и да ли би требало прописати одговарајући антибиотик.

Да би се избегла упала синуса, уха, грла и бронхија најбитније је одржавати проходним дисање на нос. То може да се учини помоћу капи, као и исипирањем грла и носа сланим раствором. Саветује се и удисање испарења етерског уља менте, као и његово наношење на предео грудног коша у малој количини.

- Када је нос запушен и када се појави густ секрет који отежава дисање, ствара се подлога за бактерије - каже др Јелена Ковачевић, специјалиста опште медицине Дома здравља Вождовац. - Неки људи већ имају бактерије у носу, па стање запушености може директно да их одведе у упалу синуса, грла, уха и бронхија.

По правилу бактеријска инфекција изазива високу температуру, али овај симптом може понекад да изостане.

- Пацијентима којима је због неке хроничне болести већ нарушен имунитет, често могу на бактеријску инфекцију да одреагују без високе или повишене телесне температуре - каже др Ковачевић. - Зато би без обзира на благе симптоме требало проверити код лекара сваку прехладу која траје дуже од недељу дана.


ЦИНК ВАЖАН КОЛИКО И ВИТАМИНИ

УОБИЧАЈЕНО је да се у сезони прехлада и вируса уносе веће количине витамина Ц. Међутим, стручњаци истичу да је важно да се уноси и цинк. Овај минерал директно је одговоран за имуни систем. Намирнице које обилују цинком су пшеничне клице, пивски квасац, семенке бундеве, црвена меса, грашак, боранија, вино, млеко, јаја.

Извор: Новости

#прехлада, #вирус, #prehlada, #virus, 
 

Нема коментара:

Постави коментар