11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 25. јун 2019.

Француски министар финансија упозорава: Фацебоокова криптовалута Либра биће рај за терористе и криминалце

Француски министар финансија упозорава: Фацебоокова криптовалута Либра биће рај за терористе и криминалце

План Фацебоока да корисницима својих апликација понуди сопствену криптовалуту вец́ се суочава са озбиљним препрекама, а европски званичници кажу да би Фацебоок могао постати "банка из сенке".

Француски министар финансија Бруно Ле Мер је тражио од гувернера централних банака гаранцију да ц́е се нова криптовалута Либра бити контролисана одговарајуц́ом регулативом како се не би догодило да се користи као средство за прање новца и финансирање терориста.

Говорец́и за Радио Европа 1, Ле Мер је рекао да “не долази у обзир” да Либри буде дозвољено да постане суверена валута. “То се не може и не сме десити”, рекао је он.

И Маркус Фебер, немачки члан Европског парламента и гувернер Банке Енглеске Марк Карни изразили су забринутост због Либре.

Фебер је подсетио да Фацебоок има више од 2 милијарде корисника широм света и рекао да би финансијски регулатори требало да раде на томе да Фацебоок не постане “банка у сенци”. Он је рекао да компанијама “не треба дозволити да раде у законској нирвани када уводе виртуалне валуте”. Сличан став је изнео и Карни.

Децентрализована и полуанонимна природа постојећих криптовалута, међу којима је најистакнутији Битцоин, омогућила је криминалним и терористичким организацијама да пребацују средства преко граница.

Извештај компаније С2Т из 2015. открио је да је ИСИС користио Битцоин за прикупљање средстава и подршку терористичким ц́елијама у САД.

Нову Фацебоокову криптовалуту подржава још 27 других компанија укључујуц́и ПаyПал, Мастерцард и Виса. То значи да ц́е бити више надзора и транспарентности него у случају традиционалних криптовалута, иако остаје да се види како ц́е Либра бити регулисана.

Портпарол Фацебоока изјавио је да ће они радо дати одговоре на сва питања.

План је да Либра буде доступна корисницима у неком тренутку 2020. године у Фацебооковим апликацијама, укључујући Мессенгер и WхатсАпп.

Друге критике које се односе на криптовалуту Либра су да би се она могла користити као “инвазивна и опасна” форма надзора.

Стручњак за криптовалуту Фил Чен рекао је да би она могло дати Фацебооку “невиђени приступ подацима корисника”.

“Ако сте забринути због тога што Фацебоок превише зна или има превише приступа вашим приватним подацима, Либра ц́е Фацебооку дати још директнији приступ вашим финансијским информацијама”, рекао је Чен. “Ово ц́е лако постати најопаснији антимонополски случај у историји.”

Вести, 21.06.2019
Извор: Информације. рс

Нема коментара:

Постави коментар