11111111111111

Претражи овај блог

петак, 14. септембар 2018.

ПОЧЕТАК ЦРКВЕНЕ НОВЕ ГОДИНЕ


Начало Индиката

На овај дан Црква благодари Господу за протеклу годину, и моли Га да благослови наступајућу.

Владару Господе Боже наш, изворе бесмрћа, Створитељу целокупне
твари видљиве и невидљиве, Ти си времена и године ставио под своју власт, и премудрим и сведобрим промислом управљаш над свим. Благодаримо ти за доброте твоје које си излио на нас у минуло време живота нашег; молимо Те свемилосрдни Господе, добротом својом благослови годину која настаје; сачувај љубљене слуга своје, благоверне и христољубиве хришћане православне; умножи дане живота њиховог у ненарушивом здрављу и даруј им успех у свим врлинама. Подари одозго и свим људима Твојим добра Твоја, и здравље и спасење и у свему добар напредак. Цркву Твоју свету, све градове, сва села, све обитељи, све земље, избави од сваке љуте напасти, и даруј им мир и спокојство, да би свагда приносили благодарност Таби, беспочетном Оцу, са јединородним Твојим Сином, свевсветим и животворним Твојим Духом, у једном бићу слављеном Богу; и прослављали пресвето Име твоје.

Први Васељенски Сабор определио је, да се година црквена почиње првога септембра. Месец септембар је био код Јевреја почетак нове грађанске године (2 Мојс. 23, 16), месец збирања плодова и приношења жртви благодарности Богу. У време овога празновања Господ Исус је ушао у синагогу у Назарету, отворио књигу пророка Исаије и прочитао речи: "Дух је Господњи на мени; за то ме помаза да јавим еванђеље сиромасима; посла ме да исцелим скрушене срцем; да проповедам заробљенима отпуштење и слепима прозрење; да отустим потлачене; да огласим годину милости Господње" (Лк. 4, 18-19; Ис. 61, 1-2). Још је овај месец септембар знаменит у историји хришћанства што у њему цар Константин Велики одржа победу над Максенцијем, непријатељем вере Христове, а тој победи следоваше слобода хришћанске вероисповести у целој римској царевини. Дуго времена је и грађанска година у хришћанском свету рачуната као и црквена од првог септембра; па се је она пренела на први јануар најпре у западној Европи, а потом и у Русији у време Петра Великог, и у остале православне земље.

фото: Господ Сведржитељ, фреска у поткуполном простору Цркве Светог Димитрија у Пећкој Патријаршији,14.век, Косово, Србија


Манастир Лешје

Нема коментара:

Постави коментар