11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 14. јун 2018.

НЕВРЕМЕ У СРБИЈИ: Олуја је ломила све пред собом!


Незапамћене непогоде уништиле усеве, воћњаке, оштетиле многобројна домаћинства, школе, путеве. Бујице нанеле највећу штету Аранђеловцу, Тополи, Прибоју, Ужицу, Пожаревцу, Великој Плани...

ГРОМОВИ праћени јаким падавинама и градом уништили су воћњаке, усеве. Кидали су дрвеће, мостове, прекидали путеве.. На хиљаде домова је остало без крова, из многих домаћинстава се још избацује вода коју је бујица нанела. Оштећене су амбуланте, школе... Највећу штету претрпели су Аранђеловац, Топола, Прибој, Ужице и Пожаревац.

- Екипе из локалних самоуправа су на терену и процењују штету и целокупно стање на пољопривредном земљишту које је у четвртак погођено градом - изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић, наводећи да је држава у среду, преко Републичког хидрометеоролошког завода, испалила 1.164 противградне ракете.

У Ужицу су временске непогоде оштетиле путеве, стабла, изазвале одроне, поплаве у подрумима и домовима... Највише су ипак страдали засади малине. Ванредна ситуација је, због великог невремена, проглашена у Грчцу, Голобоку и Влашком Долу, на територији Смедеревске Паланке и Велике Плане.

- Према прелиминарној процени, знатна општећења на стамбеним објектима претрпело је више од хиљаду домаћинстава, док је штета на пољопривредним културама у селима око Смедеревске Паленке - Влашком Долу, Голобоку, Грчцу и Азањи - стопроцентна - каже Владан Ђурђевић, из Општинског штаба за ванредне ситуације.

Невреме није мимоишло ни Велику Плану, а најгора ситуација је у селима Лозовик, Милошевац и Крњево, у којима је такође на снази ванредна ситуација.

- Усеви на подручју Велике Плане су потпуно уништени. Нема ничега. Мештани не памте овакво невреме у последњих више од 50 година. У Лозовику на процени штете раде 22 општинске комисије. Трудићемо се да помогнемо на све начине - каже председник Општине Велика Плана Игор Матковић. - Противградна одбрана је деловала, али није могла да спречи непогоду. Према подацима метеоролошке станице, у Паланци је током получасовног невремена пало 55 литара кише и града по квадратном метру.

Невреме је највећу штету донело пољопривредницима

На подручју Тополе оштећени су или готово уништени воћњаци на око 6.500 хектара. Штета се, како кажу у општинској управи, процењује на око 20 милиона евра. Према речима Драгана Јовановића, председника Општине Топола, град величине тениске лоптице је готово стопроцентно уништио засаде под бресквом, страдало је око 70 процената винограда, нешто боље су прошли воћари који имају засаде шљиве и јабуке.

- Формирано је пет општинских комисија које процењују штету. Осим воћњака, страдало је више од 250 кућа и других објеката, оштећено је више десетина аутомобила, страдала је инфраструктура. Ангажована је сва расположива механизација како би се помогло људима - каже Драган Јовановић.

Бујице су у Љигу највише штете проузроковале у качерском крају, где је у 10 села проглашена ванредна ситуација. Поплављене су њиве, путеви, а набујала вода однела је километре сеоских путева и неколико мостова. Највише су погођени Белановица и Козељ, у којима су под водом остале многе куће.

Најгоре су на подручју Прибоја прошла села која се налазе у долини Лима - Мажићи, Добриловићи и Голеша. Град је тукао и Прибојску Бању са околином, а и само градско језгро, па су улице биле под водом. У суседном Пријепољу, страдали су воћњаци и повртарске културе у Рогушију, Барицама, Кошевинама, Седобру, Ташеву и у делу Ивања.

- Ни најстарији житељи Мажића не памте невреме какво је задесило ово село - каже Неђо Ћировић.


ОСИГУРАЊЕ

Тренутна ситуација, према проценама осигуравајућих кућа у Србији, није сјајна - велике пољопривредне компаније осигуравају своје усеве, али оне у власништву имају свега 15 одсто обрадиве површине. Остатак је у рукама индивидуалних пољопривредника. Процене су да се код њих обухват осигурања обрадивог земљишта креће између 10 и 15 одсто. На подручјима погођеним невременом у току је процена штете проузроковане олујом и градом.

КРАТКОЖИВЕЋИ АЛИ СНАЖНИ ОБЛАЦИ

- Реч је о летњим непогодама, које су саставни део наших временских догађања од маја до септембра. У среду је био један од горих дана - каже за "Новости" Недељко Тодоровић, познати хидрометеоролог. - То су краткоживећи облаци, који настану за кратко време и на релативно малом простору изруче велику количину падавина. Ту где се развију, долази до јаког пљуска, града. Од краја априла, откако су почеле грмљавине, ово су били најјачи грмљавински облаци у овој сезони, и зато је било доста штете на неколико места.



Извор: Вечерење новсости

Нема коментара:

Постави коментар