11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 26. новембар 2017.

Награда БЕЛО ВРЕЛО за најбољи документарни филм додељена је сценаристи ђакону Александру Аздејковићу (ВИДЕО)

Од 20. до 22. новембра 2017. године у Културном центру Чукарица одржан је 2. Филмски фестивал РЕСТЛ ФЕСТ, један од најаутентичнијих филмских фестивала у Београду. Организатори фестивала су Културни центар Чукарица и Танграм центар уз подршку Секретаријата за културу Београда и Градске општине Чукарица.

   Тема фестивала подржава потпуно нову идеју да се кроз рециклажу постојећег а неискоришћеног материјала промовише еколошки аспект у култури. Већ снимљени материјал једног или више филмова могу да се прикупе и уз добру идеју уобличе и оживе као ново уметничко дело. Такође је могуће неки филм преуредити краћењем или убацивањем нових садржаја у коначан облик или целину.

    Током два такмичарска дана приказано је 18 документарних, кратких играних и анимираних филмова, које је изабрао селектор Пеђа Милојевић.

    О наградама за режију, монтажу, камеру, ауторску музику, анимацију, документарни филм, играни и најбољи филм и целини одлучивао је жири у саставу: директор фотографије Радослав Владић, сценариста и драмски писац Стојан Срдић и редитељ Милан Пеца Николић.

   Награда БЕЛО ВРЕЛО за најбољи документарни филм на другом филмском фестивалу додељена је сценаристи ђакону Александру Аздејковићу за филм ГОЛГОТА РАКОВИЧКЕ ПАРОХИЈЕ.

Документарни филм ГОЛГОТА РАКОВИЧКЕ ПАРОХИЈЕ говори о страдању свештеника Недељка Стреличића и парохијана у насељима Раковица, Кнежевац и Кошутњак у периоду од 14. октобра 1944. до маја 1945. године. Одмах по уласку партизанских јединица у Београд почела су хапшења и стрељања грађана која су оптужена са сарадњу са окупатором и проглашена за народне непријатеље без суда и пресуде. У вечерњим сатима из својих домова одвођени су од патроле ОЗНЕ у затвор XII Кварта, неки у логор Бањица а неки у импровизоване затворе у подрумима фабрике мотора у Раковици. По ислеђивању сутрадан увече, само у доњем вешу везаних руку жицом у групама одвожени су камионима и стрељани у Лисичјем потоку у непосредној близини Краљевског двора и својих кућа. Стрељани су били угледни високи чиновници Министраства саобраћаја, фабриканти, трговци, студенти, возач Његовог величанства Краља Петра, један лекар и њихов свештеник. У филму су приказана, документа, фотографије, ћелије затвора ОЗНЕ, место тајне гробнице,... а потресна сведочанства и исповести учесника тога времена дају аутентичност и непроценљиву вредност филма. Једни сведоче о хапшењима и тортури немилосрдних комунистичких иследника а други о томе како су као борци и скојевци хапсили и ликвидирали народне непријатеље. Тако се на филмској траци сачувало и отргло од заборава сећање на невине жртве и тешко и несрећно време послератног периода.

    На реализацији филма у продукцији ШАРФ су заслужни за сценарио: ђакон Александар Аздејковић, директор фотографије: Драган Ђорђевић Беља, монтажа: Бојана Стаменковић, камера: Драган Ђорђевић Беља, Зорица Маринковић и Сузана Ђурић,  композитор: Андреј Андрејевић, графика: Горан Савић Остојић, наратор: Александар Гајшек, вокали: ђакон Бранко Караклајић, ђакон Александар Аздејковић, Весна Мирковић (етно група Корени), фрула: Милинко Ивановић Црни.

Ђакон Александар Аздејковић

 

Нема коментара:

Постави коментар