11111111111111

Претражи овај блог

субота, 25. новембар 2017.

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Пресуда Младићу је дело ђавола!

Патријарх српски Иринеј је прокоментарисао хашку пресуду изречену Ратку Младићу, генералу Војске Републике Српске, који је осуђен на доживотну робију, речима да је то нешто што је било сасвим очекивано.

Он је истакао да је уверен да је и та пресуда, као и свака друга против Срба ту „јер силни светски моћници раде ђаволска дела“.

- Још један Србин осуђен је у Хагу. Ми смо знали да ће Ратко Младић бити осуђен и да ће све бити тако и ми, нажалост, ту ништа не можемо да учинимо. Све се то дешава јер силни светски моћници раде ђаволска дела, а ми трпимо последице - каже на самом почетку поглавар СПЦ.

Патријарх констатује да неправда што се у Хагу суди само српским генералима, а што се сви остали пуштају на слободу траје дуго и да јој се не види крај.

- Није од јуче да испада да су само Срби криви за све, а да су остали невини - истиче патријарх, додајући да се са том великом неправдом само на један једини начин можемо изборити...

- Са том неправдом можемо се борити једино тако што ћемо водити рачуна о себи, бити јединствени и сложни, што ћемо радити више и гледати своја посла. Другог начина нема - закључио је патријарх српски.

Подсећања ради, Хашки трибунал осудио је у среду генерала и ратног команданта Војске Републике Српске Ратка Младића на доживотну казну затвора због доприноса извршењу геноцида у Сребреници, злочина против човечности и кршења закона и обичаја рата у БиХ. Пресуда Младићу изазвала је бројне и бурне реакције у Србији, региону и свету.

Пре самог изрицања пресуде Младић је удаљен из суднице јер је викао: „Лаж, лаж, све је лаж, мамицу вам је*ем натоовску.“

Судија Алфонс Ори прочитао је пресуду Ратку Младићу, а током читања је одређена пауза на молбу генерала Младића, коме је позлило. Младић се, ипак, након двадесет минута вратио у судницу и бурно протестовао, тражећи да се читање пресуде прекине и да се одмах изрекне казна, или да се читав процес одложи.

Младићев бранилац Драган Иветић рекао је да је током паузе Младићу три пута измерен притисак и да је први пут био 175/76, други пут и 180/80 и трећи пут 180/80.

Ратко Младић је после изрицања поручио да ће се док је жив борити да се открије права истина о борби Срба у том рату.

- Ово је било само прво полувреме, борићу се да се укину ове наметнуте лажи и открије права истина о борби Срба. Ово је било само прво полувреме - поручио је Младић преко свог сина Дарка Младића.

Београд је јуче освануо са исписаним графитима подршке генералу Војске Републике Српске Ратку Младићу, који је осуђен пред Хашким судом. „Твоја часна борба, наша вечна слобода” и „Генерал Ратко Младић” графити су исписани широм престонице Србије.

Извор: Правда
 

Нема коментара:

Постави коментар