11111111111111

Претражи овај блог

субота, 21. октобар 2017.

Крвава бајка у Крагујевцу: На данашњи дан догодио се један од НАЈСТРАШНИЈИХ злочина

Стрељање у Крагујевцу 21. октобра 1941. године представља један од највећих злочина немачке војске у Другом светском рату. Повод за стрељање били су немачки губици које су они имали 16. октобра на путу Крагујевац- Горњи Милановац. У овој борби било је мртвих на свим странама, а Немци су имали 10 мртвих и 26 рањених.

Стрељање је отпочело у недељу, 19. октобра, у околним селима: Маршићу, Мечковцу (Илићеву) и Грошници. Према сакупљеним подацима тога дана стрељано је 415 људи и 21 човек успео је да преживи стрељање. То је било мало и тада је донета судбоносна одлука да се стрељање настави у Крагујевцу.

Исте вечери Крагујевац је блокиран, а у понедељак, 20. октобра, извршено је хапшење више хиљада грађана, међу којима је било и више стотина ђака крагујевачких школа.

Око 18 сати изведена је на стрељање једна група раније ухапшених Срба и Јевреја, 123 мушкараца и жена. Из ове групе 10 људи преживело је стрељање.

Суочени са извесношћу смрти, они људи који су имали са чиме и на чему, исписали су последње поруке својим најдражима које се данас чувају у Музеју у Крагујевцу.

Ујутро, у 7 сати, 21. октобра, из топовских шупа Немци су почели да изводе групе и да их одводе на стрељање. До 14 сати после подне, у долинама Ердоглијског и Сушичког потока лежало је убијено више хиљада људи. Пошто је било више ухапшених, остале се Немци пустили кућама, око 250 људи остављени су као таоци, из разлога безбедности, док је око 200 људи издвојено. Они су после данима вршили сахрањивање стрељаних. Спомен парк Крагујевачки октобар располаже подацима да је 21. октобра стрељано 2264 и да је 31 човек преживело стрељање.

Међу стрељанима било је око 300 младића и ђака средњих школа, као и 40-оро деце од 12 до 15 година старости.

После рата, 1953. године, простор на коме је извршено стрељање претворен је у меморијални парк који захвата површину од 352 хектара и у коме се налази 30 масовних хумки. На улазу у меморијални парк 1976. године подигнут је монументални музеј ''21. октобар'', посвећен овим жртвама. До сада је споменицима уметнички обликовано 10 хумки, а међу њима је и ''Споменик стрељаним ђацима и професорима'', који је постао симбол крагујевачке трагедије и града Крагујевца, подаци су који се наводе на сајту Спомен парка Крагујевачки октобар.

Извор: БКТВ

Нема коментара:

Постави коментар