11111111111111

Претражи овај блог

среда, 20. септембар 2017.

Матурска екскурзија ђака Призренске и Цетињске богословије

Матуранти, професори, пријатељи и добротвори Цетињске и Призренске Богословије кренули су 16. септембра 2017. године на заједничку матурску екскурзију – поклоничко путовање у Свету Земљу. Ово је историјски догађај – први пут у историји СПЦ двије богословије организују заједничко поклоничко путовање за своје матуранте.

Прва станица на којој су се зауставили након поласка са Цетиња, истог тог дана у поподневним часовима, био је Истанбул. Вишесатну паузу између два лета искористили су да посјете Цариградску патријаршију и поклоне се њеним светињама. Тамо их је дочекао љубазни домаћин, митрополит Максим.

Након овог корисног и богоугодног предаха између два лета наставили су своје путовање за Свету Земљу, у коју су стигли у касним вечерњим часовима. Ту прву ноћ у Светом граду Јеруслиму присуствовали су васкршњој поноћној Литургији у цркви Гроба Господњег, и поклонили се светињама Храма Васкрсења. На овој Светој Литургији коју је служио митрополит Јерусалимске патријаршје Димитрије саслуживао је преосвећени епископ рашко-призренски Теодосије и прфесори Призренске и Цетињске богословије, као и гости свештенослужитељи.
У недељу поклоници су обишли светиње града Јерусалима, међу њима прошли су Крсним путем до Голготе и Гроба Господњег, поклонили се мјесту Успења Пресвете Богородице.
У понедељак, након посјете мјесту Вазнесења Христовог отишли су на пријем код Његове Светости патријарха Јерусалимског господина Теофила III. Патријарх је овом приликом угостио ђаке, професоре и госте обије Богословије. Он се обратио надахнутом пастирском бесједом у којој је нагласио јединствени карактер и значај Јерусалимске патријаршије, мајке свих цркава, која је призвана да на најсветијим мјестима васељене свједочи вјеру и јединство цјелокупне цркве. На крају ове посјете Јерусалимском патријарху, која се поклопила са годишњицом освећења храма Свеог Јована Владимира у Бару, Патријарх Теофил је на благослов свим професорима, ђацима и осталим поклоницима дао пригодне поклоне, а њему је узвраћено такође пригодним даровима.

Поклоници из Црне Горе су му између осталог даривали јединствен поклон, фотоалбум у којем су забиљежена његова посјета Митрополији црногорско-приморској, приликом освећења Храма у Бару 2016.

Истога дана су посјетили манастир Светих Архангела, задужбину светога краља Милитина и Сионску Горњицу.

Из Свете Земље – Ивана Јовановић
Извор:Митрополија црногорско-приморска



Нема коментара:

Постави коментар