11111111111111

Претражи овај блог

петак, 8. септембар 2017.

Најмање 14 жртава урагана „Ирма”, на удару острва Теркс и Кејкос

КОБЕРН ТАУН - Ураган Ирма захватио је оствра Теркс и Кејкос у Атлантском океану, која су под британском управом, након што је оставио пустош за собом широм Кариба, усмртивши најмање 14 особа.

Ирма је ишцупала кровове на једном од острва, поплавила улице и довела до нестанка струје, преноси Би-Би-Си.

Гувернер Џон Фриман рекао је за Би-Би-Си да су људи из ниских подручја евакуисани и послати у склоништа.

Доносећи ветрове од око 290 километара по сату, олуја величине Француске опустошила је мала острва на североистоку Кариба претходних дана, укључујући Барбуду, Свети Мартин и Девичанска острва, преноси Ројтерс.

Снага ветрова опала је јуче на око 265 километара по часу, када је Ирма стигла до северних обала Доминиканске републике и Хаитија доневши са собом ветрове снаге урагана на острва Теркс и Кајкос.

Она се и даље води као „изузетно опасна” олуја категорије пет, што је највиши ниво према америчком Националном центру за урагане, наводи Ројтерс.

Ирма се налазила на око 85 километра јужно од острва Велика Инагва, а очекује се да ће изазвати таласе висине шет метара на Бахамима, пре него што се пресели на Кубу и обруши се у недељу на јужну Флориду као веома моћан ураган четврте категорије.

Око 500.000 људи речено је да напусте југ Флориде.

Широм Кариба, званичници су пожурили са евакуацијом више десетина хиљада становника и туриста.

Ирма је такође оштетила кровове, изазвала поплаве и нестанак струје у северном деловима Доминиканске републике и Хаитија, где је јуче наређена евакуација приобалних подручја.

На Куби, више хиљада туриста из приморских делова је евакуисано.

Француски министар унутрашњих послова Жерар Колом рекао је јуче да је најмање осам особа је погинуло, а 23 су повређене у удару урагана Ирма на француским Карипским острвима.

Власти на америчким Девичанским острвима саопштиле су раније да је Ирма однела три живота и изазвао „катастрофалну” штету.

Усмртила је четири особе, док је око 50 повређено на француском делу карипског острва Сен Мартен које је под холандском и француском контролом.

Још три смртна случаја су пријављена на британском острву Ангуила, као и на острвима Барбуда и холандској страни Сен Мартена.

Према проценама Црвеног крста, око 1,2 милиона људи погођено је Ирмом, тај број би могао нагло да порасте на 26 милиона.  (Танјуг)


Два нова урагана приближавају се Карибима и Мексику


МЕКСИКО СИТИ  - Након разорног урагана Ирма, карибима и обали САД прете два нова урагана - Катја и Хосе.

Ураган Хосе за сада је трреће категорије и очекује се да стигне до острва Ливард до суботе, саопштио је амерички национални центар за урагане.

Он је за сада лоциран 1.020 километара од острва Ливард са ударима ветра од 195 километара на сат.

Ураган Катја полако јача и креће се ка источној обали Мексика и на путу је да добије пуну снагу урагана када стигне до копна, саопштио је Центар.

Катја је за сада ураган прве категорије са ударима ветра од 140 километара на сат, јавља Ројтерс, преносии Танјуг.

Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар