11111111111111

Претражи овај блог

петак, 8. септембар 2017.

Мексико потресао земљотрес најјачи у 100 година

Удар јачине 8,2 степена Рихтерове скале убио је бар 58 особа, док је разорни ураган „Ирма”, који ће погодити Флориду, однео најмање 15 живота

Док један од најјачих урагана икада забележених преко атлантског басена пустоши све пред собом претећи да постане један од најразорнијих, Мексико је истовремено погодио најснажнији земљотрес регистрован у последњих 100 година. Очекује се да удар незапамћен у целом веку има стравичне последице. Властима, у међувремену, тек пристижу прве информације по којима је засад познато да је најмање 58 особа настрадало. Међу њима је двоје деце: дечака је затрпао зид који се обрушио након потреса, а беба је преминула у болници јер је инкубатор у којем је боравила остао без струје.

Амерички геолошки институт јавио је да је удар имао јачину од 8,1 степен Рихтерове скале, али „Њујорк тајмс” пише да је мексички председник Енрике Пења Нијето рекао да је јужну обалу земље у ноћи између четвртка и петка задесио удар магнитуде 8,2 – који је уједно изазвао и мањи цунами.

Председник Нијето потврдио је информације о настрадалима и додао да је најмање милион људи остало без струје. Саопштио је да је масовна евакуација у току и упозорио на опасност од цунамија широм региона. Он је навео да је око 50 милиона Мексиканаца осетило потрес и упозорио да ће, вероватно, број настрадалих бити далеко већи.

Колико разорне могу бити последице овог удара, говори податак да је последњи разоран земљотрес, од којег је данашњи јачи, 1985. године усмртио 5.000 људи и уништио 10.000 кућа и зграда.

Неки од најгорих првих извештаја дошао је из Јукатана где су у рушевине претворени домови, градска већница, хотели и барови. Тамо су, јавља Ројтерс, за сада пријављена 23 смртна случаја.

Спасилачке службе су целе ноћи претраживале затрпана подручја. Уклањање рушевина се наставља јер се верује да је много људи затрпано и заробљено испод дебелих наслага блокова, цигли и бетона.

Разорни земљотрес осетио се чак у Мексико Ситију, који је од епицентра удаљен више од 900 километара. Ројтерсу је с лица места јављено да је потрес био толико јак у овом, једном од највећих светских градова да су људи уплашени у пиџамама истрчали на улице. Прозори на објектима аеродрома у овој метрополи расули су се у парампарчад. Ројтерс наводи да се потрес осетио чак до Гватемале.

И ово није крај. Сеизмолози упозоравају да би још један удар јачине 7,2 степена Рихтерове скале ову земљу могао задесити у наредних 24 сата. Осим тога, Мексику осим додатне опасности од цунамија, прети и смртоносни сусрет са „Ирмом” која ће, како процењују метеоролози, за викенд погодити Флориду. Како је ураган непредвидив, остаје да се види да ли ће кренути ка Северној Каролини или Мексику.

Трострука тропска претња


Док „Ирма” прилази Флориди за стопама су јој још два друга урагана – „Хосе” и „Катја” – који су ојачали у источном Атлантику и југозападном Мексичком заливу. „Вашингтон пост” пише да би данас „Хосе” могао да удари на неколико малих острва које је „Ирма” већ прогутала. Ове две олује већ су прерасле у урагане. „Катја” је ураган прве категорије и налази се у Мексичком заливу. Лист извештава да креће на Мексико, што значи да ће га, најкасније до поднева засути поплавама, нарочито у планинским подручјима.

Национални центар за урагане наводи да „Катја” доноси ветрове јачине 120 километара на сат, док „Ирма”, која би за викенд требало да се са пете спусти на четврту категорију, дува јачином ветра од 295 километара на час.

Да ли ће „Ирма” постати „Иванка”
Неколико хиљада Американаца потписало је петицију којом од Светске метеоролошке организације траже да се ураган „Ирма” преименује у „Иванка” – у име ћерке америчког председника Доналда Трампа. Потписници верују да ће тако подићи свест политичких лидера о утицају климатских промена (упозоравају се да су „Ирму” створиле климатске промене) и утицати на Трампа који не признаје Париски споразум о климатским променама, пише „Индипендент”.


Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар