11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 3. октобар 2016.

Лечење са интернета ризик по здравље!

Све више грађана посећује виртуелне ординације, лекари упозоравају да то може оставити веома озбиљне последице. Уз савете "онлајн лекара" постављају дијагнозе и узимају терапију

ДИЈЕТА против против гљивичних инфекција тренутно је најтраженији "рецепт" који се преписује на Интернету. Уместо да оду код лекара, све је више грађана који у "виртуелним ординацијама" траже дијагнозу болести за симптоме које имају - главобоља, осип по кожи, температура, болови у стомаку, отицање ногу... Тако после "онлајн прегледа" раде разноразне анализе у приватним лабораторијама, снимања, купују препарате за мршављење, за лечење кандиде, превенцију карцинома... Лекари опште медицине, којима се обраћају кад настану компликације, упозоравају да лечење уз савете са интернета може бити веома опасно и угрозити здравље.

Докторка Невенка Димитријевић, пи-ар Секције опште медицине Српског лекарског друштва, истиче да већина грађана који траже лекарске савете преко Интернета нема здравствени картон, нити свог изабраног лекара. Они, углавном, мисле да им доктор није ни потребан и да је довољно да "изгуглају" симптоме које имају и добију савет од неког "виртуленог стручњака" или размене искуства са неким ко је имао исту анамнезу.

- Грађани морају знати да оно што налазе на интернету нису савети лекара, нити потврђене медицинске чињенице и да лечење по њиховим саветима може бити изузетно опасно - каже др Димитријевић. - Набављају разне препарате за мршављење, за побољшање естетског изгледа, наручују разна лековита средства за превенцију карцинома... Недавно сам имала две пацијенткиње које су у ординацију дошле у стању потпуне исцрпљености, јер данима буквално ништа нису јеле. Једна од њих је плакала и рекла ми да више не може да издржи без хране. На интернету су прочитале да тако могу да излече инфекцију коју су имале.

Наша саговорница упозорава да се тако исцрпљујућим дијетама угрози имуни систем организма и да тело постане толико ослабљено да и најбаналнија прехлада може да направи озбиљне проблеме. Због вишедневног гладовања, тешко је избећи разне вирусе, инфекције које се просто лепе на организам.

- На такве пацијенте треба потрошити много времена и веома је тешко успоставити сарадњу са њима - истиче др Димитријевић. - Дошла ми је пацијенткиња и тражила упут за магнетну резонанцу. Питала сам је зашто. Каже да је урадила анализе крви код приватника, пошто је прочитала на интернету да је то потребно због симптома које има. Однела је резулутате кардиологу, рекао је да је све у реду. Опет је консултовала "Гугл" и сматра да треба да уради магнетну резонанцу. Или случај када дођу и траже упут за неуролога. Тешко их је разуверити и објаснити им да не болују од тешких болести, већ да симптом попут главобоље може да буде последица бројних других поремећаја.

Докторка Димитријевић упозорава на опасност употребе антибиотика на своју руку, по саветима са разних форума. Иако је издавање могуће само уз лекарски рецепт, могу се наћи апотеке у којима се набављају без препоруке лекара. Како наглашава наша саговорница, не мора да значи да ће, ако је некоме помогао одрђени антибиотик, помоћи и другима. Због неадекватне употребе долази до поремаћаја цревне флоре и размножавања бактерија које могу доћи до било ког дела организма и изазвати инфекцију.

- Чим примете симптоме који им сметају и одвлаче пажњу више од недељу дана, сви грађани би требало да забораве на интернет и лечење биљним препаратима и обрате се лекару - поручује др Димитријевић.

РЕЈТИНГ

* ЈЕДНА од анкета која је рађена о лечењу преко интернета показује да сваки седми Европљанин тражи дијагнозу за своје здравствене проблеме "на мрежи", а та бројка се последњих десет година удвостручила због повећања броја онлајн корисника.

* КАДА корисници посећују одређене сајтове како би се информисали о свом здравственом стању, подижу им и рејтинг. Због добре посећености те локације са информацијама о болестима, појављују се на врху листе претраживања и имају све више посетилаца.

* ПОЈЕДИНЕ фармацеутске комапније плаћају људе да се региструју на форумима и хвале одређени лек како би побољшали продају.

ПОСТАЈУ ХИПОХОНДРИ

ИСТРАЖИВАЊЕ које је својевремено урадио "Мајкрософт" показује да се после "онлајн дијагнозе" људи осећају заиста болесно. Резултати говоре да се степен умишљености да болују од неке болести повећава са временом проведеним на претраживачу. Како прелиставају странице, радозналост прелази у узнемиреност и страх, а тај феномен се назива - киберхондрија. Овај термин настао је још 2000. године, а односи се на особу која болује од свих болести чији се симптоми налазе на интернету.

У страху од симптома које имају, грађани мисле да ће лакше прихватити дијагнозу ако се сами информишу. Међутим, ако, рецимо, укуцају "болови у грлу" појављује се десетак различитих дијагноза, од упале грла до најтежих болести, што ствара тоталну конфузију у глави "пацијента".

ЧЕКАЊЕ НА ПРЕГЛЕД

ИМА и оних који сматрајау да се грађани "окрећу" интернету зато што не могу брзо да закажу преглед код лекара. Грађани ће, тако, преглед код специјалисте, у просеку, чекати око месец дана. Највеће гужве су код ендокринолога и очног лекара. Закон о здравственој заштити налаже да се пацијенту мора обезбебедити преглед код специјалисте у најдужем року од месец дана. У супротном, мора му се издати потврда да није било могуће обавити преглед, која служи за рефундацију трошкова од РФЗО, ако је грађанин обавио преглед код приватног лекара.

Нема коментара:

Постави коментар