11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 3. октобар 2016.

Стотине целива епитрахиља Егинског Чудотворца

Архијерејска Литургија на дан рођења Светог Нектарија Егинског

Прву Литургију на платоу испред новоподигнутог храма Светог Нектарија Егинског, у част дана рођења светитеља, служили су Њихова Преосвештенства Епископи ваљевски г. Милутин и изабрани аустралијско-новозеландски г. Силуан, уз саслуживање епархијског свештенства и свештеномонаштва и појање Српског хора "Свети Серафим Саровски" из Зрењанина и појаца из Ваљева. Током богослужења, узнесене су молитве за исцељење болесних, а на крају су бројни верници целивали икону и епитрахиљ Светог Нектарија, под којим су многи болестима опхрвани добили исцељење заступништвом великог Божјег угодника из братског нам грчког народа.

О Светом Нектарију, Митрополиту пентапољском и чудотворцу егинском, верни народ Ваљевске епархије много тога зна. Божјим промислом, први дом посвећен њему на територији Српске Православне Цркве подигнут је управо у престоном граду епархије, коју наткриљују молитве новопросијавших светитеља из нашег рода - владике Николаја Лелићког и аве Јустина Ћелијског. Градња Храма Светог Нектарија била је планирана на две локације. Из разних земаљских разлога, није се прионуло послу. Господ је желео, а Свети Нектарије се сложио, да он буде саграђен на ушћу Градца у Колубару. На месту где је засијао крст, симбол хришћанске победе живота над смрћу. Монументално знамење, које је требало бити постављено на брду изнад манастира Пустиња у част 1700 година Миланског едикта. Али, Господ је имао другачије планове. Крст је постављен крај храма Васкрсења Христовог, надомак ког је "никла" и црква са именом Светог Нектарија, чији је живот био сав саткан од крсног знамења.

Кад је био мали, Свети Нектарије правио је крстиће од дрвета и украшавао њима свој дом. Сав живот био му је у крсту. Његов крст био је много тежак. "Крст је мера мог живота", говорио је. И ево крста крај храма његовог... Свети Нектарије пожелео је да му овде буде дом. Не заборавимо да је на крштењу добио име Анастасије (Кефалас), што значи "васкрсење". Данас служимо Литургију на његов рођендан и знамо да је он са нама. То нам је поручио и старац Нектарије (Виталис) из Камаризе, чији је он небески покровитељ. Наша је жеља да следеће године освештамо овај храм, да позовемо старца Нектарија да нам дође и донесе честице моштију у овај храм. Да се увек у њему молимо са сузама, беседио је владика Милутин на првој светој архијерејској Литургији у част широм Православне васељене познатог светитеља.

На дан 1. октобра родио се Анастасије Кефалос, потоњи ђакон, јеромонах и Епископ пентапољски Нектарије. Данас је лепо да сва деца приме свету тајну причешћа, поручио је старац Нектарије (Виталис) у писму, које је прочитала његова духовна кћи, ктиторка храма Светог Нектарија, Ваљевка Наталија Ковачевић, која двадесет година са породицом живи у Атини. Старац Нектарије честитао је владики Милутину, који је утемељитељ храма као архијереј и пастир богомповереног му верног народа, пожелевши да се радови што пре заврше, као и да му духовна деца буду добро и здраво. Као и до сада, старац Нектарије обраћаће се Светом Нектарију да од Господа измоли мир и радост целој Србији.

По завршетку богослужења, верници су у дугој колони приступили причешћу и целивању иконе и епитрахиља Светог Нектарија, док су их свештеници помазивали освећеним уљем.

J. J.

Извор: Епархија ваљвеска




 

Нема коментара:

Постави коментар